
Sezona grilování je tady! Zkuste to letos zdravěji, aniž byste se vzdali masových pochoutek
Sezóna grilování začíná. Máte vyčištěný a připravený svůj gril? Krásné počasí přímo vybízí k posezení s rodinou u dobrého masíčka z grilu. Ale pozor, víte, jak správně maso grilovat, aby neobsahovalo velké množství toxických látek, které zatěžují vaše játra? Kdybyste grilovali jednou či dvakrát v sezoně, jistě byste svému tělu neublížili, ale pokud plánujete grilovat každý týden, mějte se na pozoru a naučte se správně grilovat.

Jak na zdravé grilování?
Zdravé jistě nikdy moc nebude, ale může být rozhodně šetrnější. Ze všeho nejdříve vyberte správné maso. Zvolte libové. Mnoho dietologů doporučuje kuřecí nebo krůtí maso, ale všichni víme, že na grilu tento druh masa není třikrát nejoblíbenější, proto zvolte libové vepřové nebo hovězí. Špatné, karcinogenní látky se většinou tvoří v tucích vystavených teplotám nad 200 °C. To stejné platí pro již připravená a marinovaná masa. Správně by na gril nemělo přijít maso naložené v oleji. Bude stačit, když své maso velmi mírně nasolíte a okořeníte nejlépe bylinkami. Například rozmarýnem, oreganem, šalvějí, majoránkou nebo klidně levandulí. Obsahují pro tělo vhodné sloučeniny a nemění se v toxiny. Také doporučujeme nedávat maso na gril přímo chlazené z lednice. Nejprve ho vytáhněte, aby se ohřálo na pokojovou teplotu, a poté ho dejte na gril.

Zapamatujte si
Grilovat byste měli na rozpálených uhlících, nikoli nad plameny. Po každém grilování doporučujeme očistit gril od připálenin. I tento připálený tuk je zdrojem karcinogenních sloučenin. Také doporučujeme grilovat na plechu nebo hliníkové folii. Tyto předměty budou potraviny chránit před plameny, které způsobují v potravinách karcinogenní sloučeniny. K masu místo bílých rohlíků či chleba raději sáhněte po čerstvé zelenině. Díky vitamínům a minerálům neutralizujete v těle volné radikály z masa.
Zdroj: https://www.onemedical.com/blog/eat-well/healthy-grilling-tips