Sílu domácích polévek už znaly naše babičky. Vytěžte z tohoto obyčejného jídla maximum

Kvalitní polévka bez přidaných glutamátů z bujonů je vydatná, obsahuje velké množství minerálních látek a také dokáže zasytit. Při nemoci nám zase uleví například od ucpaného nosu nebo nám pomůže při chřipce. Hovězí vývar tělu doplní potřebný kolagen. Která je pro vás ta nejlepší?

Masový vývar

Masový vývar z více druhů masa? Dokonalá pochoutka plná bohaté chuti! Během vaření masa se do vývaru dostane mnoho minerálních látek. Maso zalijte studenou vodou a duste alespoň po dobu tří hodin. Také vývar obsahuje poměrně dost purinů, které nejsou příznivé pro lidi trpící dnou.

Zdroj obrázku: Freepik

Zeleninový vývar

Nakrájejte oloupanou kořenovou zeleninu, přidejte cibuli, květák, brokolici, cuketu a další vámi oblíbené suroviny a zalijte je vodou. Duste do doby, než bude zelenina měkká. Díky tomuto vývaru můžete své tělo zbavit toxinů, ale i těžkých kovů. Neosolený vývar může zvýšit draslík v těle. Sníží krevní tlak a pomáhá odkyselit prostředí v těle. Doporučujeme dopřát si jeden hrnek zeleninového vývaru denně, který obohatíte o šťávu z citronu. Můžete pít teplý nebo studený.

Vývar z pečených kostí

Lidé, kteří si libují v masových vývarech, jistě milují i vývar z pečených kostí. Stačí upéct kosti, vložit je do studené vody a vařit je alespoň pět hodin. Takový vývar má krásnou hnědou barvu a bohatou chuť. Dodá také spoustu kolagenu, aminokyselin s protizánětlivými vlastnostmi a glukosaminu, který rekonstruuje kloubní chrupavky. Obsahuje značné množství vápníku, fosforu, hořčíku a draslíku. Veškeré sloučeniny jsou pro tělo velmi důležité. 

Zdroj obrázku: Freepik

Dušená zelenina na másle

Této polévce se říká bílý vývar. Má úžasné posilující vlastnosti. K přípravě zvolte jakoukoliv zeleninu, kterou máte nejraději. Poduste ji na másle přibližně tři minuty a poté zalijte vodou. Vařte přibližně padesát minut. Ke konci přidejte kroupy nebo ovesné vločky. Polévka tak získá hustší konzistenci a bude obsahovat minerály, ale i betakaroten, který posiluje oči a chrání před mikroby. 

Zdroj: https://www.chatelaine.com/food/kitchen-tips/best-tips-for-homemade-soup/