Pine Essential Oil Dark Glass Bottle With Essential Oil Hands Against Background Pine Branches Natural Essential Oils

Sirup z mladých výhonků borovice je výborným lékem na nachlazení. Recept zvládne každý

Na jaře se sklízejí mladé výhonky borovic. Vyrábí se z nich sirup, který je ideální na podzim a v zimě. Posiluje imunitu, pomáhá proti kašli nebo nachlazení. Postup přípravy sirupu z těchto výhonků vám vysvětlíme krok za krokem. Není to složité a rychle vám pomůže při podzimních a zimních nachlazeních.

Co a jak sbírat

Příprava sirupu z mladých borovicových výhonků má dlouhou tradici. V květnu mnozí sáhnou po receptu na tento sirup, aby si ho připravili na podzimní a zimní období, kdy jsme náchylní k infekcím. Sirup z mladých borovicových výhonků je v tomto období ideálním přírodním lékem na mnoho běžných onemocnění. Prvním krokem, který musíme udělat, je samozřejmě získání klíčové suroviny – mladých borovicových výhonků.

Mladé výhonky se sklízejí na přelomu dubna a května. Jak doporučují lesníci, nejlepší jsou ty, které jsou dlouhé 5 až 10 cm, jsou již pokryté šupinami a lepkavé od pryskyřice. Čím lepivější, tím lepší. Ukazuje se, že delší výhony již nemají tolik cenné mízy a jsou příliš tvrdé. Nejlepší je sbírat tyto výhonky ze stromů, které jsou daleko od silnic. K řezání výhonků je potřeba ostrý nůž a vyplatí se mít s sebou rukavice.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na sirup

Jakmile máme výhonky, dalším krokem je čištění. Čistíme je pouze od hnědých šupin a neomýváme je. Můžeme je také nakrájet je na menší kousky. Jako další ingredienci budeme potřebovat cukr, nejlépe třtinový. Připravíme si vyčištěné a opařené sklenice. Smícháme cukr a výhonky v poměru 1 : 1. Odříznuté výhonky vložíme na dno sklenice a mírně je rozmačkáme, aby pustily trochu šťávy. Použijeme k tomu dřevěnou paličku.

Pak je posypeme cukrem a opět dáme vrstvu klíčků a tak pořád dokola, dokud není sklenice plná. Úplně nahoře by měla být vrstva cukru. Směs přikryjeme bavlněnou látkou upevněnou gumičkou a odložíme na slunné místo. Sirup z výhonků borovice bude hotový za 3–4 týdny. Když zjistíme, že se v láhvi vytvořila tekutina, musíme obsah pravidelně míchat, aby se všechen cukr ve šťávě rozpustil. Po uplynutí doby sirup přelijeme do láhve a zavřeme, takto vydrží v lednici až do jara.

Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/how-to/articles/how-to-make-pine-syrup