
Skandál ve zdravé výživě. Záměrně zamlčená škodlivost cukrů vytvořila z tuků nepřítele
Zařazení jednoduchých cukrů do jídelníčku namísto omezení rostlinných tuků je jednou z nejčastějších chyb. Britští vědci upozorňují na to, že snížení cukrů je daleko zdravější, jelikož strava bohatá na sacharidy je pro zdraví nejškodlivější.
Cukry znamenají problém
Na základě studií vyšlo najevo, že vysoká spotřeba cukru ovlivňuje zdraví našeho srdce a cév. Oproti tomu vysoká konzumace tuků a živočišných bílkovin svůj vliv na tato onemocnění neprokázala. Při konzumaci potravin bohatých na sacharidy se v krvi hromadí glukóza, která zde začne tvořit vazby s proteiny. Na takových místech pak vznikají zánětlivá ložiska, která jsou jen krůček od kardiovaskulárních onemocnění.

Ochrana tuky
Ač bylo po poslední desetiletí doporučováno vyhýbat se nasyceným tukům, současné výzkumy ukazují opak. Dříve byla vysoká hladina tuků v krvi připisována přijatým nasyceným tukům. I tato domněnka byla vyvrácena průzkumy, které prokázaly, že za zvýšenou hladinu triglyceridů v krvi mohou právě rafinované sacharidy a jednoduché cukry. Poslední výzkumy naopak ukazují, že nasycené tuky mají ochranný účinek před kardiovaskulárními chorobami.
Cukrový skandál
Tyto zastaralé myšlenky měly být údajně podpořeny zadržením výsledků výzkumů harvardské univerzity. Její výzkumníci měli být podplaceni americkými cukrovarníky, kteří se tak strachovali o svá živobytí. Deník The New York Times již několik let publikuje články, které ukazují, jaká je skutečnost. Odhaluje skandály související se skrýváním skutečných dat, která byla zamlčena ihned po zjištění skutečného dopadu cukru na kardiovaskulární systém.

Nepřítel cukr
Díky pozornosti, která byla věnována tukům, se stal cukr tichým nepřítelem. Právě on přispěl k epidemii obezity, která panuje v některých zemích. Kromě té se v těchto státech ve vysokém měřítku objevují civilizační onemocnění, jako je cukrovka či onemocnění jater.
Zdroj info: https://www.bbc.com/future/article/20180918-is-sugar-really-bad-for-you