Stack Cinnamon

Skořice je víc než aromatické koření. Ve formě tinktury se vypořádá s bolestí i zánětem

Už tisíciletí tuto surovinu znali naši předkové jako balzám těla nebo talisman pro boj s nemocemi. Taoisté věřili, že je to jídlo bohů. Dnes ji používáme jako dochucovadlo do jídel i koktejlů. Touto potravinou je skořice, která má mnoho zdravotních vlastností, proto se doporučuje například diabetikům nebo lidem s vysokým cholesterolem. Dokonce zlepšuje náladu a pomáhá při migréně.

Vliv skořice na zdraví

Skořice působí protizánětlivě a antibakteriálně, ale také reguluje krevní tlak a pomáhá kontrolovat hladinu cukru. V podzimním a zimním období nesmíme zapomínat, že příznivě působí na dýchací systém, proto se indikuje při zánětech průdušek či zánětech plic. Výborně se hodí i při trávicích problémech či menstruačních bolestech, neboť uvolňuje hladké svalstvo.

Pro výrobu skořicové tinktury byste si měli koupit cejlonskou skořici, protože obsahuje méně kumarinu, který v přebytku může způsobit příznaky otravy. Ingredience: 2 kusy skořicové kůry nebo plochá lžička mletého koření, půl litru 40% vodky, 250 ml 95% lihu, 100 gramů cukru, 50 ml vody. Vše spolu důkladně promíchejte a nechte měsíc odstát.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak používat skořicovou tinkturu?

K dosažení zdraví prospěšného účinku by se skořicová tinktura měla konzumovat v množství pouze 15 kapek denně. Předávkování může vést k otravě kumarinem, který ve velkém množství nepříznivě ovlivňuje játra a plíce. K čemu se používá? Dobře působí jako výplach, při léčbě aft, chřipky, nachlazení a angíny.

Ne ale každý může konzumovat skořici, někteří lidé by se měli její konzumaci vyhýbat. Skořicové tinktury by neměly konzumovat těhotné a kojící ženy, jakož ani mladí lidé do 18 let. Kontraindikací je i alergie na skořici, užívání léků na ředění krve, potvrzená vředová choroba žaludku a jícnu a dále střevní záněty.

Zdroj: https://www.winemag.com/2012/08/30/how-to-make-a-cinnamon-tincture/