Skutečně kvalitní sýr je lahůdka, které se žádná levná náhražka nikdy nevyrovná

Jestli milujete sýry, tak jistě patříte mezi lidi, kteří si umí dobře vybrat. Najít kvalitní sýry totiž není jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je potřeba pečlivě vybírat, protože jinak si domů přinesete potravinu, která nebude ani vábně vonět, ani dobře chutnat. Jak ale poznat kvalitní sýry a nenechat se napálit?

Zralé sýry mají krátkou trvanlivost

Je důležité kvalitní a hlavně zralé sýry nekupovat ve velkém množství dopředu, protože takové jsou určené k okamžité konzumaci. Většinou vydrží v lednici maximálně dva dny a je potřeba je rychle sníst, protože jinak se začnou kazit a nepříjemný zápach se může rozlinout po celé lednici.

Sýry byste nikdy neměli dávat do mrazáku, protože tím ztratí svou typickou chuť. V teple byste je měli držet co nejkratší dobu, protože ke zrání potřebují být v chladné a temné místnosti. Dávejte si pozor, aby na nich nezačala kvést plíseň, která by je mohla znehodnotit. Pokud chcete opravdovou kvalitu, nekupujte si sýry, které jsou odstředěné. Mají nedostatek vápníku a vitaminu D.

Zdroj obrázku: Freepik

Sýry byste měli kupovat v kostkách

Všichni určitě nakupujete plátkové sýry. Jsou jednoduší na konzumaci, ale co se týče kvality, je lepší vzít takové, které koupíte v celých kusech. Jednotlivé kousky si pak můžete nakrájet doma pomocí ostrého nože, který ještě před samotným krájením namočte do horké vody. Tím bude po sýru klouzat snadněji a nakrájíte stejně velké kousky. Díky tomu, že bude sýr vcelku, se také bude pomaleji kazit.

Pokud si chcete sýr uschovat na delší dobu, před vložením do chladničky ho dejte na talíř a přidejte k němu kostku cukru nebo špetku obyčejné soli. Solí ho můžete klidně i osolit. Levné sýry nikdy nekupujte, protože kvalitní nebudou. Budou plné náhražek, které nejsou vhodné pro vaše zdraví. Mléko rozhodně nebude jejich součástí, naopak v nich najdete rostlinné tuky, kterým je dobré se vyhnout.

Zdroj: https://www.lovefood.com/news/59066/six-secrets-to-buying-good-cheese