
Skvělé přísady, které z každého čaje vykouzlí neobyčejný nápoj plný prospěšných účinků
Mezi nejčastější čajové přísady patří citrón či malinová šťáva, které jeho chuť obohatí. Tato ochucovadla jsou nám všem notoricky známá. Existují ale také jiné přísady, které zlepší chuť čaje, a dokonce mají i skvělé účinky na naše zdraví. Které jiné suroviny to jsou?
Med
Tato nejoblíbenější přísada obsahuje jednoduché cukry, které jsou pro tělo snadno stravitelné a jsou rychlým zdrojem energie. Med obsahuje bílkoviny, vitamíny, minerály i aminokyseliny. Pro své účinky na lidské zdraví bývá přezdíván elixírem zdraví a dlouhověkosti.
Zázvor
Není divu, že je zázvor oblíbeným doplňkem šálku čaje. Zahřívá, stimuluje imunitní systém, zklidňuje kašel a podporuje metabolismus. V případě, že užíváte léky na ředění krve nebo antidiabetika, poraďte se o jeho užití se svým lékařem.

Lékořice
Kořen lékořice obsahuje mnoho prospěšných látek, jako jsou saponiny, glykosidy, estrogenní látky či flavonoidy. Lékořice je charakteristická nasládlou chutí a účinky na trávicí i dýchací soustavu.
Heřmánek
Z jeho květu je vyráběn samostatný bylinný čaj. Heřmánek má uklidňující účinky a blahodárný vliv na klidný spánek. Mimo jiné je heřmánek také prospěšný při častých zánětech močových cest.

Máta
Pomáhá s trávením a zažívacími potížemi. Čaj z máty pomáhá také při nachlazení, zklidňuje a pročišťuje dutiny. Doporučuje se proto také pro inhalaci.
Bazalka
Bazalka má nejen výraznou chuť, ale také zdraví prospěšné vlastnosti. Zmírňuje bolest, má antioxidační vlastnosti, obsahuje cenné minerály a vitamíny. Funguje obzvláště dobře jako doplněk zeleného čaje.
Skořice
Skořice obsahuje sloučeniny, které snižují hladinu cukru v krvi. Pomáhá eliminovat plísně, podporuje hubnutí a působí také jako afrodiziakum. Ve větším množství však může dráždit játra.
Hřebíček
Hřebíček je typický svou nasládlou až hořkou chutí, jejímž nositelem jsou hlavně zelená či načervenalá poupata. Má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, zároveň uklidňuje bolest a žaludeční nevolnosti. Přidáním hřebíčku do čaje mu dodáte osvěžující chuť a aroma zlepšující náladu.