Sledě patří k nejzdravějším rybám. Vyhnout se jim nemusí ani ti, kteří hubnou
Na sledě nebo jiné ryby si obvykle vzpomeneme, když je venku málo slunečního světla a den se krátí. Tyto mastné ryby jsou vynikajícím zdrojem nejen vitaminu D, ale také jiných látek, které naše tělo potřebuje. Tučné ryby bychom si proto měli dopřávat alespoň třikrát týdně.
Sledě jsou plné zdravých tuků, zároveň nejsou kalorické
Při hubnutí se ryby budou určitě hodit, protože mají málo kalorií, zároveň ale zaženou hlad a tělu dodají například omega-3 mastné kyseliny. Sledě si můžete připravit místo kapra na vánoční tabuli. Ryby jsou doporučované hlavně v zimě, protože už je venku méně slunce a lidském tělu chybí právě vitamin D, který většinou bereme ze slunce.
Sleď sice patří mezi tučné ryby, to ale neznamená, že ho musíte vynechat, pokud hubnete. Je totiž skvělým prostředkem k hubnutí. 100 gramů sledě obsahuje 160 kcal, zatímco například makrela jich má až 260. Tuky jsou to zdravé, takže si je můžete dopřát s klidným svědomím. Omega-3 mastné kyseliny urychlují hubnutí a nastartují metabolismus.
Jaké zdravotní přínosy má konzumace sleďů?
Sledě jsou plné omega-3 mastných kyselin, které mají pro lidské tělo několik zdravotních přínosů. Jedním z nich je podpora imunitního systému. Přes zimu potřebujete být co nejvíce zdraví a právě konzumace sleďů pomůže k tomu, že na vás neskočí nachlazení nebo jiné onemocnění. Působí také na zrak, kostru i nervový systém.
Ve sledi najdete komplex různých vitaminů, které jsou pro naše zdraví prospěšné. Mimo již zmíněné je to vitamin A, E nebo K, který je nezbytný pro správnou činnost střev. Ryby celkově jsou skvělým zdrojem vitaminů a látek, které naše tělo potřebuje. Díky rybám se budete cítit lépe, vaše nálada bude skvělá a navíc nemusíte mít výčitky, že budete tloustnout. Sledě jsou oblíbenou rybou na Vánoce především u našich polských sousedů, u nás máme raději tradičního kapra nebo lososa.
Zdroj: https://dutchreview.com/culture/food/eating-herring-without-traumatizing-yourself/