Smažené houbové řízky s parmazánem a domácí tatarskou omáčkou si zamilují děti i dospělí
Nejen žampiony nebo hříbky, ale i třeba bedly, masáky, pýchavky či ryzce. Tyto a další druhy jedlých hub jsou pro zpracování do řízků jako stvořené. Jestliže je navíc připravíte na sádle a doplníte domácí tatarskou omáčkou s jarní cibulkou, nakládanými okurkami a dijonskou hořčicí, získáte rázem lahodný oběd nebo večeři, které budete rádi opakovat.
Ingredience:
Na houbové řízky:
- velké klobouky hub,
- hladká mouka,
- vajíčka,
- parmazán,
- sůl,
- mletý kmín,
- sádlo na smažení.
Na tatarskou omáčku:
- 4 vaječné žloutky,
- 200 ml slunečnicového oleje,
- nakládané okurky,
- dijonská hořčice,
- jarní cibulka,
- citrónová šťáva,
- sůl,
- mletý černý pepř.
Návod na přípravu:
Nejprve připravte tatarskou omáčku. Vaječné žloutky vložte do misky, osolte a opepřete, přidejte citrónovou šťávu a lžičku hořčice a začněte šlehat ponorným mixérem či šlehačem tak dlouho, dokud se suroviny nespojí. Pak začněte tenkým pramínkem přilévat olej a bez přestání šlehejte. Když směs začne houstnout, můžete olej přilévat rychleji.
Když získáte hustou a světlou hmotu, nasekejte cibuli a okurky a vmíchejte je do ní. Hotovou tatarku ochutnejte, případně dosolte a dopepřete či dokyselte podle chuti a nechte v lednici vychladit.
Houby důkladně očistěte, propláchněte pod proudem tekoucí vody, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na silnější plátky (případně nechejte klobouky v celku, během smažení se houby dost vypečou a smrsknou, proto čím větší, tím lepší). Dobře houby osolte, posypejte drceným kmínem a nechte odležet.
Do misky vyklepněte vajíčka, přidejte k vajíčkům jemně strouhaný parmazán a rozšlehejte vše vidličkou. Na talíř nasypejte hladkou mouku a na druhý strouhanku.
Každý kousek houby obalte nejprve ve vajíčkách s parmazánem, pak v hladké mouce, pak opět ve vajíčkách a nakonec ve strouhance.
Rozehřejte pánev či kastrůlek s vysokou vrstvou oleje (případně použijte fritézu) a obalené houby osmažte ze všech stran dozlatova.
Hotové houbové řízky nechte okapat na papírových utěrkách a podávejte s vařeným či pečeným bramborem a domácí tatarskou omáčkou.