Different Types Fresh Mushrooms Plastic Packaging Isolated White Table

Smažené houbové řízky s parmazánem a domácí tatarskou omáčkou si zamilují děti i dospělí

Nejen žampiony nebo hříbky, ale i třeba bedly, masáky, pýchavky či ryzce. Tyto a další druhy jedlých hub jsou pro zpracování do řízků jako stvořené. Jestliže je navíc připravíte na sádle a doplníte domácí tatarskou omáčkou s jarní cibulkou, nakládanými okurkami a dijonskou hořčicí, získáte rázem lahodný oběd nebo večeři, které budete rádi opakovat.

Ingredience:

Na houbové řízky:

  • velké klobouky hub,
  • hladká mouka,
  • vajíčka,
  • parmazán,
  • sůl,
  • mletý kmín,
  • sádlo na smažení.

Na tatarskou omáčku:

  • 4 vaječné žloutky,
  • 200 ml slunečnicového oleje,
  • nakládané okurky,
  • dijonská hořčice,
  • jarní cibulka,
  • citrónová šťáva,
  • sůl,
  • mletý černý pepř.

Návod na přípravu:

Nejprve připravte tatarskou omáčku. Vaječné žloutky vložte do misky, osolte a opepřete, přidejte citrónovou šťávu a lžičku hořčice a začněte šlehat ponorným mixérem či šlehačem tak dlouho, dokud se suroviny nespojí. Pak začněte tenkým pramínkem přilévat olej a bez přestání šlehejte. Když směs začne houstnout, můžete olej přilévat rychleji.

Když získáte hustou a světlou hmotu, nasekejte cibuli a okurky a vmíchejte je do ní. Hotovou tatarku ochutnejte, případně dosolte a dopepřete či dokyselte podle chuti a nechte v lednici vychladit.

Houby důkladně očistěte, propláchněte pod proudem tekoucí vody, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na silnější plátky (případně nechejte klobouky v celku, během smažení se houby dost vypečou a smrsknou, proto čím větší, tím lepší). Dobře houby osolte, posypejte drceným kmínem a nechte odležet.

Zdroj obrázku: Freepik

Do misky vyklepněte vajíčka, přidejte k vajíčkům jemně strouhaný parmazán a rozšlehejte vše vidličkou. Na talíř nasypejte hladkou mouku a na druhý strouhanku.

Každý kousek houby obalte nejprve ve vajíčkách s parmazánem, pak v hladké mouce, pak opět ve vajíčkách a nakonec ve strouhance.

Rozehřejte pánev či kastrůlek s vysokou vrstvou oleje (případně použijte fritézu) a obalené houby osmažte ze všech stran dozlatova.

Hotové houbové řízky nechte okapat na papírových utěrkách a podávejte s vařeným či pečeným bramborem a domácí tatarskou omáčkou.