Smažení ryb bez zápachu: pomůže mléko, citron i domácí osvěžovač
Český jídelníček není příliš bohatý na ryby ani mořské plody. A ten tradiční už vůbec ne. Mořské ryby se na náš stůl ve velkém dostaly až v posledních dekádách. Ty sladkovodní mají sice trochu delší tradici, ale řada rodin si dodnes dopřeje nanejvýš vánočního kapra. A zejména rodiny s malými dětmi stále častěji volí raději kuřecí řízky, protože kapr nepatří mezi nejchutnější ryby, po nichž by se děti mohly utlouct. Smažíte-li vánočního kapra, případně jiné druhy ryb, asi vás trápí typický odér, který není lehké vyvětrat. V tomto článku se dočtete, jak se nevítaného pachu zaručeně zbavit.
Ryba naložená do mléka
Syrovou rybu, bez ohledu na to, zda jde o rybu mořskou, či sladkovodní, namočte bezprostředně před smažením na půl hodiny do studeného mléka. Možná vám to přijde absurdní, nebo dokonce nechutné, ale tenhle trik zaručeně funguje. Mléko dokáže absorbovat charakteristický zápach rybiny a pak jej jednoduše vylijete. Následně rybu opláchněte a osušte. Očištěné maso můžete potřít ještě čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, která neutralizuje pachy. Citronová chuť se navíc k rybám skvěle hodí.
Volte jiné způsoby úpravy
Budete-li rybu upravovat jiným způsobem než smažením, prospějete tím nejen domácí atmosféře, ale také svému zdraví. Například vaření v parním hrnci je mnohem šetrnější způsob úpravy, který v rybě lépe uchová důležité nutrienty. Rybu je také možné upéct v troubě nebo v letních měsících ugrilovat na zahradě či na balkoně. Všechny tyto způsoby přípravy jsou zdravější než smažení a všechny také lépe zachovají chuť rybího masa.
Domácí osvěžovač vzduchu
Pokud je vaše kuchyně po přípravě ryb přeci jen cítit rybinou, od zápachu vám pomůže tento domácí osvěžovač vzduchu: Do hrnce nalijte 400 ml vody a přidejte několik lžic octa. Přihoďte pár kousků anýzu, několik hřebíčků a tyčinku skořice. Vařte bez pokličky na mírném plamenu asi dvacet minut. Ocet neutralizuje pachy smaženého oleje i rybiny a ostatní ingredience provoní kuchyň i celý byt.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-cook-fish-without-smell/