Smažený pstruh obalený v křupavém mandlovém těstíčku promění každou večeři ve slavnostní hostinu

Luxusní způsob podávání ryby. Jemná chuť pstružího masa v kombinaci s křupavou krustou z plátků mandlí je přesně to, co hledáte, plánujete-li slavnostnější domácí oběd nebo večeři, případně pohoštění pro návštěvu nebo na rodinnou oslavu.

Ingredience:

  • 1 pstruh (čerstvý či zmražený),
  • 3 lžíce přepuštěného másla,
  • 1 vejce,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 1 balíček mandlových plátků,
  • sůl a bílý pepř dle chuti,
  • citronová šťáva dle chuti.

Návod na přípravu:

Pstruha opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou, stáhněte z něj kůži a odstraňte páteř a kosti. Maso vložte do misky, ze všech stran ho osolte, opepřete bílým pepřem a zakapejte citronovou šťávou.

Do jiné misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho do jemné pěny a přidejte do ní celý balíček mandlových plátků. Do vedlejšího talíře nasypejte hladkou mouku.

Na kamnech rozehřejte pánev s velkou vrstvou oleje na vysokou teplotu. Každý pstruží filet obalte nejprve v hladké mouce, poté ve vajíčku s mandlemi a vložte ho do horkého oleje smažit ze všech stran dozlatova. (Pokud máte fritovací hrnec, můžete použít i ten.) Smažte rybu v oleji alespoň 5 minut z obou stran a často ho odlepujte ode dna, aby se nepřipaloval.

Čtěte také:  Nejoblíbenější ovoce našich končin lze připravit i netradičně: smažené nebo pečené s tvarohem
Zdroj obrázku: Freepik

Hotovou rybu vyjměte z oleje a nechte okapat na talíři vyloženém pečicím papírem. Podávejte na listu salátu s tatarskou či studenou fenyklovou omáčkou a se smaženými bramborovými hranolky nebo s vařenými novými brambory sypanými pažitkou.

Studená fenyklová omáčka k rybám

K pečeným i smaženým rybám se skvěle hodí studená fenyklová omáčka, která povýší i smaženou rybu na umělecké dílo.

Budete na ni potřebovat:

  • majonézu,
  • zakysanou smetanu,
  • fenyklovou hlízu,
  • citronovou šťávu,
  • worcestrovou omáčku.

Majonézu a zakysanou smetanu smíchejte v misce metličkou, přidejte citronovou šťávu a worchestr a nadrobno nasekanou hlízu fenyklu. Tyčovým mixérem pak všechny přísady rozmělněte a nechte v lednici vychladit.

Zdroj: https://www.foodnetwork.com/recipes/cornmeal-battered-trout-recipe-1939804