Smažený pstruh obalený v křupavém mandlovém těstíčku promění každou večeři ve slavnostní hostinu
Luxusní způsob podávání ryby. Jemná chuť pstružího masa v kombinaci s křupavou krustou z plátků mandlí je přesně to, co hledáte, plánujete-li slavnostnější domácí oběd nebo večeři, případně pohoštění pro návštěvu nebo na rodinnou oslavu.
Ingredience:
- 1 pstruh (čerstvý či zmražený),
- 3 lžíce přepuštěného másla,
- 1 vejce,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 1 balíček mandlových plátků,
- sůl a bílý pepř dle chuti,
- citronová šťáva dle chuti.
Návod na přípravu:
Pstruha opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou, stáhněte z něj kůži a odstraňte páteř a kosti. Maso vložte do misky, ze všech stran ho osolte, opepřete bílým pepřem a zakapejte citronovou šťávou.
Do jiné misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho do jemné pěny a přidejte do ní celý balíček mandlových plátků. Do vedlejšího talíře nasypejte hladkou mouku.
Na kamnech rozehřejte pánev s velkou vrstvou oleje na vysokou teplotu. Každý pstruží filet obalte nejprve v hladké mouce, poté ve vajíčku s mandlemi a vložte ho do horkého oleje smažit ze všech stran dozlatova. (Pokud máte fritovací hrnec, můžete použít i ten.) Smažte rybu v oleji alespoň 5 minut z obou stran a často ho odlepujte ode dna, aby se nepřipaloval.
Hotovou rybu vyjměte z oleje a nechte okapat na talíři vyloženém pečicím papírem. Podávejte na listu salátu s tatarskou či studenou fenyklovou omáčkou a se smaženými bramborovými hranolky nebo s vařenými novými brambory sypanými pažitkou.
Studená fenyklová omáčka k rybám
K pečeným i smaženým rybám se skvěle hodí studená fenyklová omáčka, která povýší i smaženou rybu na umělecké dílo.
Budete na ni potřebovat:
- majonézu,
- zakysanou smetanu,
- fenyklovou hlízu,
- citronovou šťávu,
- worcestrovou omáčku.
Majonézu a zakysanou smetanu smíchejte v misce metličkou, přidejte citronovou šťávu a worchestr a nadrobno nasekanou hlízu fenyklu. Tyčovým mixérem pak všechny přísady rozmělněte a nechte v lednici vychladit.
Zdroj: https://www.foodnetwork.com/recipes/cornmeal-battered-trout-recipe-1939804