
Spousta energie, dobrá nálada a spokojené trávení. To vše díky (ne)obyčejnému banánu
První zmínky o banánových sadech pochází z roku 200 n. l. z Číny. Od roku 650 byly banány známé také v Palestině a až v roce 1502 se začalo s jejich pěstováním v Karibiku a Severní Americe.
Tyto žluté plody banánovníku jsou známé svým vysokým obsahem vlákniny, mají ale ještě spoustu dalších přínosů, díky kterým se vyplatí zařadit je v pravidelných intervalech do jídelníčku.

Ochrání srdce a přispěje k lepšímu trávení
Pokud zařadíte toto ovoce mezi své oblíbené pochutiny, dostanete do těla spoustu draslíku a železa, což vede ke snížení krevního tlaku a menšímu riziku mozkové příhody nebo infarktu. Bohužel pro diabetiky mají banány vysoký obsah cukru a sacharidů, následkem čehož dochází ke kolísání hladiny glukózy v krvi. Pokud ale nejste diabetik, klidně si je dejte, doplníte pomocí rychlých cukrů energii a navíc si pochutnáte. Koupili jste omylem nazelenalý banán a chcete počkat, až dozraje? Neváhejte a pusťte se do něj! Obsahuje pektiny, které regulují hladinu cholesterolu.
Jaké má banán účinky na trávicí systém? Předně zklidňuje a regeneruje žaludeční sliznici a redukuje žaludeční kyseliny, čímž předchází zánětům žaludku. Pokud vás pálí žáha, pak vám stejně jako mléko uleví od tohoto nepříjemného pocitu.

Pomůže omládnout
Díky tomu, že je toto výživné ovoce bohaté na vitamín A a E, dokáže zpomalit proces stárnutí. Vitamín E rozjasňuje pleť, vyhlazuje vrásky a stimuluje tvorbu kolagenu. Tyto antioxidanty chrání oči před degenerativními onemocněními způsobenými volnými radikály. Určitě vás potěší fakt, že se při konzumaci banánů ve vašem těle uvolňují endorfiny – hormony štěstí, takže pokud váháte, zda si dát čokoládu, nebo ovoce, sáhněte po banánu. Potěší vás stejně jako čokoláda.