Bananas 1119790 1920

Spousta energie, dobrá nálada a spokojené trávení. To vše díky (ne)obyčejnému banánu

První zmínky o banánových sadech pochází z roku 200 n. l. z Číny. Od roku 650 byly banány známé také v Palestině a až v roce 1502 se začalo s jejich pěstováním v Karibiku a Severní Americe. 

Tyto žluté plody banánovníku jsou známé svým vysokým obsahem vlákniny, mají ale ještě spoustu dalších přínosů, díky kterým se vyplatí zařadit je v pravidelných intervalech do jídelníčku.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ochrání srdce a přispěje k lepšímu trávení

Pokud zařadíte toto ovoce mezi své oblíbené pochutiny, dostanete do těla spoustu draslíku a železa, což vede ke snížení krevního tlaku a menšímu riziku mozkové příhody nebo infarktu. Bohužel pro diabetiky mají banány vysoký obsah cukru a sacharidů, následkem čehož dochází ke kolísání hladiny glukózy v krvi. Pokud ale nejste diabetik, klidně si je dejte, doplníte pomocí rychlých cukrů energii a navíc si pochutnáte. Koupili jste omylem nazelenalý banán a chcete počkat, až dozraje? Neváhejte a pusťte se do něj! Obsahuje pektiny, které regulují hladinu cholesterolu.

Jaké má banán účinky na trávicí systém? Předně zklidňuje a regeneruje žaludeční sliznici a redukuje žaludeční kyseliny, čímž předchází zánětům žaludku. Pokud vás pálí žáha, pak vám stejně jako mléko uleví od tohoto nepříjemného pocitu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pomůže omládnout

Díky tomu, že je toto výživné ovoce bohaté na vitamín A a E, dokáže zpomalit proces stárnutí. Vitamín E rozjasňuje pleť, vyhlazuje vrásky a stimuluje tvorbu kolagenu. Tyto antioxidanty chrání oči před degenerativními onemocněními způsobenými volnými radikály. Určitě vás potěší fakt, že se při konzumaci banánů ve vašem těle uvolňují endorfiny – hormony štěstí, takže pokud váháte, zda si dát čokoládu, nebo ovoce, sáhněte po banánu. Potěší vás stejně jako čokoláda.