Správný jídelníček dokáže předejít mrtvici. Stačí zařadit některé potraviny častěji
Není žádným tajemstvím, že po mrtvici se člověk vzpamatovává opravdu dlouho. Většinou v nemocničním prostředí, které může být pro člověka stresujícím. Mrtvice je důsledkem toho, že je z nějakého důvodu pozastaveno proudění krve do určitých orgánů, které tak nemají potřebný kyslík a začínají selhávat. Existuje ale pár preventivních opatření, která při perfektním dodržování mohou sloužit jako prevence proti vzniku mrtvice. Patří mezi ně dostatečná fyzická aktivita a konzumace určitých potravin. Snažte se tedy každý den alespoň trochu hýbat a na svůj jídelníček přidejte níže uvedené potraviny.
Citrusové plody
Všechny druhy citrusových plodů jsou velmi zdravé, obsahují mnoho pro tělo důležitých vitaminů a dalších látek, také ale dokážou být skvělou prevencí proti výskytu mrtvice. Citrusy totiž obsahují mnoho flavonoidů, které jsou zodpovědné za kardiovaskulární činnost. Nabízí také velké množství antioxidantů, které mají protizánětlivé účinky. To vše může zastavit mrtvici, pokud citrusy začnou bojovat včas. Za nejvhodnější jsou považovány pomeranče a grapefruity, které obsahují nejvíce těchto látek.
Mléčné výrobky
I mléčné výrobky vám mohou pomoci s preventivním opatřením proti mrtvici. Pokud ale chcete, aby byly mléčné výrobky přínosné, musíte si vybrat ty správné. Sáhnout byste měly po nízkotučných produktech, které jsou bohaté na vápník a hořčík. Tyto mléčné výrobky nejsou jen dobrým preventivním prostředkem proti mrtvici, ale také dokáží zabránit rozvoji osteoporózy i cukrovky.
Pohanka
I pohanka je velmi zdravým rostlinným produktem, který je zahrnovaný do potravin zdravé výživy. Reguluje totiž krevní tlak a také hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho je dobrá pro prevenci mrtvice, ale nejen té. Pomůže vám také předejít anémii a v případě jejího výskytu s ní pomáhá bojovat. Obsahuje mnoho železa a kyseliny listové.
Zdroj: https://www.eatthis.com/foods-that-prevent-stroke/