Chleb1

Staré pečivo lze ještě na mnoho způsobů zužitkovat, nechte se inspirovat

Dá se říct, že skoro v každé rodině se stane, a to poměrně často, že se nakoupí pečivo, které se nestihne sníst a za tři dny se vyhodí, protože je buď ztvrdlé, nebo začalo plesnivět. Příště až ve svém chlebníku najdete starší a neplesnivý chléb nebo rohlíky, nevyhazujte je, ale opětovně je použijte. Připravte si lahodnou pochoutku k večeři nebo klidně i k obědu.

Upečte z něj koláč

Ze starých rohlíků či chleba připravíte základní těsto, které následně obohatíte o oblíbené ingredience. Připravte si pánev, kterou lze umístit i do trouby, a lehce ji potřete olejem. Poté na ni umístěte plátky chleba, nezapomeňte na stěny, a lehce pokapejte vodou a vložte do trouby předehřáté na 200 °C na šest až sedm minut. Jakmile budete mít korpus upečený, připravte si náplň do koláče. Doporučujeme připravit čtyři vejce, brokolici, česnek, mozzarellu, sůl, pepř, smetanu a bazalku. Veškeré suroviny smíchejte a dejte je na korpus. Umístěte na půl hodiny do trouby. 

Zdroj obrázku: Freepik

Staré bude opět čerstvé

Zní to docela slibně, co myslíte? Pokud máte v chlebníku starší pečivo, chléb či rohlíky, mírně je pokropte vodou a vložte do předehřáté trouby na 180 °C přibližně na pět až šest minut. Také je možné starší chléb mírně potřít mlékem a vložit ho na deset sekund do mikrovlnné trouby. Nebo můžete napustit vodu do hrnce, nad vodu umístit sítko a položit do něj chléb. Pára chléb změkčí.

Celozrnné pečivo

Zbyly vám celozrnné rohlíky, chléb či bulky? Mohou být klidně grahamové nebo žitné. Pokud ano, dejte je klidně i na topení usušit a připravte si z nich zdravější verzi strouhanky. Vaše masíčko bude v takové strouhance božské. Nemusíte ho smažit. Stačí připravit trochu mouky, vajec, mléka, koření a naložit do této směsi maso. Nechte ho přes noc odležet a ráno jej obalte ve strouhance. Položte na pečicí papír, zakápněte olejem a pečte.

Zdroj obrázku: Freepik

Starý toustový chléb, bagety, rohlíky…

Pokud máte doma jakékoliv staré pečivo, lze jej rozkrojit a dát do topinkovače. Můžete si je dopřát na sladký nebo slaný způsob. Například s arašídovým máslem či tradičním máslem a rajčaty. Nebo také pečivo pouze nakrájejte, obložte, čím máte rádi, a dejte zapéct do trouby.

Starý chléb trochu jinak

Takový ne příliš tvrdý, starý chléb můžete použít i na vyčištění semiše – kabátu, kabelky či bot. Zbavíte se tak nečistot na vašem oblíbeném materiálu. Suchým plátkem chleba, který není ztvrdlý, můžete vyčistit i mastné obrazy.

Zdroj: https://friendsoftheearth.uk/sustainable-living/40-handy-bread-tips-and-what-do-stale-bread