Šťávy nebo smoothie, co je zdravější?

Přidat na Seznam.cz

Také jste někdy přemýšleli, jestli bude lepší pořídit si odšťavňovač a pít šťávy nebo raději pořádný mixér a připravovat smoothie?  Určitě v tom nebudete sami. Pokud v tom nemáte jasno ani dnes, tento článek je přesně pro vás. 

Šťávy a odšťavňování

Pokud ovoce nebo zeleninu odšťavníte, získáte čistou šťávu bohatou na živiny, minerální látky a enzymy.  Jednoduše tak oddělíte nestravitelnou vlákninu od tekutiny, což je velkým plusem pro váš zažívací systém, který se už pak nemusí tolik namáhat se vstřebáváním živin. Dodáte svému tělu také větší dávku prospěšných látek, než by tomu bylo u celých plodů. Odšťavňování vám rovněž umožní jíst ovoce a zeleninu, pokud trpíte chorobami, které zabraňují zpracování vlákniny. Jestliže jste ale zdraví, asi vás moc nepotěší, že:

  • Šťávy obsahují mnohem větší množství fruktózy než v celém ovoci
  • Budete ochuzeni o živiny z dužiny
  • Čistě ovocné šťávy kvůli cukru mohou být velmi kalorické

Smoothie a mixování

Bude na tom smoothie lépe? O moc ne, je to hodně podobné, jen s tím rozdílem, že smoothie neobsahují tolik cukru, ale naopak větší množství vlákniny, což taky ne vždy prospívá. Přemíra vlákniny totiž způsobuje špatnou vstřebatelnost některých minerálních látek a vitamínů, což může vyvolat žaludeční obtíže. Je dobré se proto držet toho, že dospělý člověk by měl přijmout maximálně denně 30 g vlákniny a toto množství nepřekračovat.

Vyplatí se tedy mixovat a odšťavňovat?

Ačkoli se tedy může zdát, že šťávy ani smoothie až tolik prospěšné nebudou, tak přeci jen čas od času našemu tělu mohou prospět.  A to zejména zeleninové šťávy. Nejsou možná tolik chutné, ale neobsahují nadmíru fruktózy a dokážou naše tělo hezky pročistit od toxinů. V zásadě ale platí, že všeho moc škodí, a to ať už vlákniny nebo fruktózy. Zkrátka není nad celou mrkev nebo jablko bez jakéhokoli mixování a odšťavňování.

Komentáře
Přidat na Seznam.cz