Diet Woman Sportswear With Measuring Tape Green Smoothie Losing Weight

Štíhlé linii pomohou i malé změny během vaření. Oblíbená jídla lze vždy připravit zdravěji

Milujete vaření pokrmů pro sebe i blízké? Pak na něj jděte, jak se říká, „od lesa“. Udržte si dobré zdraví a také štíhlou linii. Stačí pro to udělat jediné – změnit své kulinářské postupy a začít šetřit zejména s tukem!

Jak vařit zdravě a chutně?

Při svém vaření se zaměřte zejména na tyto faktory:

  • Pokud budete opékat na pánvi drůbeží nebo vepřový plátek, určitě to zkuste bez oleje. Ušetříte tak minimálně 100 kcal, které jsou navíc zbytečné. Dobře v tomto ohledu poslouží zejména pánev s nepřilnavým povrchem. Pomoci vám může i multifunkční fritéza, v které připravíte jídlo zcela bez tuku.
  • Zeleninové polévky nezjemňujte smetanou na vaření. Ta by jim akorát přidala na kaloriích.
  • Místo klasických bramborových hranolek si připravte hranolky mrkvové, které mají pouze 66 kcal (100 g).
  • Nezahušťujte omáčky a polévky hladkou moukou anebo jíškou. Docela dobře můžete použít starší chléb anebo strouhanou syrovou bramboru. Tyto metody jsou mnohem zdravější a méně kalorické.
Zdroj obrázku: Freepik

Další tipy pro šikovné hospodyňky

Kulinářskými tipy pro zdravější stravování se to jenom hemží. Zde je několik dalších rad:

  • Pakliže chcete snídat zdravěji, místo kupovaných slazených müsli si připravte svou vlastní směs z jemných ovesných vloček a sušeného ovoce. Přidat můžete i oříšky dle chuti.
  • Dětem také uděláte radost domácím pribináčkem, který neobsahuje žádné konzervanty. Kupte pouze měkký polotučný tvaroh a smíchejte ho s přírodním medem anebo s třtinovým cukrem.
  • Co se týká přípravy ryb, dietnější způsob přípravy je pošírování v pánvi (provaření v malém množství vývaru). Když už si opékání nemůžete odpustit, sáhněte po přepuštěném másle ghí anebo olivovém oleji.
  • Omezte také spotřebu soli, kvůli které se může v těle zadržovat více vody. V některých zemích používají k zintenzivnění chuti pokrmu zejména čerstvou šťávu z citronu a také svěží a aromatické byliny (bazalku, oregano, tymián, rozmarýn a podobně).
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/20-most-weight-loss-friendly-foods