
Středomořské pokrmy patří do jídelníčku každého z nás. Jsou výborné a velmi zdravé
Máte rádi mořské plody anebo jste je zatím nevyzkoušeli? V obou případech byste je měli začlenit do svého jídelníčku. Středomořská strava je totiž velmi příznivá pro vaše tělo, oběhový systém, zlepšuje stav žil a výrazně snižuje hladinu triglyceridů. Posílí díky tomu vaše srdce a sníží riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Dnes se podíváme, na co byste měli myslet.

Naučte se jednoduchá pravidla
Výrobky, které zaručeně nesmí chybět ve středomořské stravě, jsou ovoce a zelenina, ryby, luštěniny, rýže a těstoviny, tmavý chléb, ořechy a mandle. Ryby byste měli konzumovat 3–4 krát týdně, pečené v alobalu, připravené v páře nebo grilované s bylinkami. Libové nebo drůbeží maso postačí 1–2 krát týdně. Možná to vypadá složitě, ale rozhodně není, protože z těchto potravin můžete poskládat prakticky každé jídlo od snídaně až po večeři. Omezit byste naopak měli červené a mastné maso, bílý chléb, sladkosti, plnotučné mléko a mastné sýry.
Ukázkový jídelníček
Ke snídani si můžete dát 2 plátky celozrnného chleba s trochou másla, 2 plátky krůtí šunky, okurku, ředkvičky a pažitkový salát. Na svačinu bude ideální malý přírodní jogurt s nakrájeným banánem nebo mísa ovocného salátu posypaná vlašskými ořechy. K odpolední svačině si můžete dát obyčejné jablko či hrušku anebo si vychutnejte sklenici čerstvě vymačkané zeleninové šťávy.

K obědu si můžete dát například květákovou polévku se lžičkou olivového oleje, 100 g tresky pečené v alobalu se 3 lžícemi bramborového pyré, pár listů hlávkového salátu pokapané olivovým olejem a citronovou šťávou. Anebo můžete vyzkoušet špagety al dente s rajčatovou omáčkou. Večeře by měla být trochu lehčí. Udělejte si salát s rajčaty, okurkou, sýrem feta, olivami, olivovým olejem a 2 kusy křupavého chleba. Stejně dobrý ale bude také salát z tuňáka, pepře, kukuřice a plátek celozrnného chleba.
Zdroj: https://www.helpguide.org/articles/diets/the-mediterranean-diet.htm