Sůl má ve vývaru hlavní slovo. Klíčem je přidat ji do hrnce ve správný okamžik

Vývar jakéhokoli typu patří mezi nejoblíbenější polévky, které si doma vaříme stále dokola. Je ideální na nachlazení i chladné dny. Ukázalo se, že pořadí při vaření má obrovský vliv na výslednou chuť pokrmu. Když to uděláte správně, získáte dokonale uvařený vývar s jedinečnou chutí. Zjistěte, kdy byste měli vývar osolit, aby měl správnou chuť.

V kuchyni je sůl nad zlato

Sůl je základní koření, bez kterého téměř nikdo nevaří. Není se čemu divit, protože dává našim pokrmům chuť. Lékaři již mnoho let upozorňují na to, že příliš mnoho soli škodí našemu tělu. A mají rozhodně pravdu. Při vaření vývaru se bez soli ale neobejdete. Použijte ale pouze rozumné množství, abyste nezkazili jeho chuť a nepoškodili své zdraví. Podívejme se, kdy je dobré přidat tuto složku do vývaru a kdy ji naopak nedávat. Budete se divit, ale je to velmi důležité.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdy by se vývar neměl solit?

Nikdy vývar nesolte na začátku vaření ani poté, co se maso uvaří. To potlačí chuť všeho ostatního, co budete mít ve vývaru. Nejen že vývar nebude tak dobrý, ale také nebude mít hezkou barvu. Sůl totiž minimalizuje uvolňování tuku z masa. Začátek vaření by měl probíhat jen s přidáním bobkového listu a nového koření (nebo jiného koření). Naučte se, kdy vývar osolit, a budete najednou hvězdou kuchyně.

Důležité pravidlo pro dokonalý vývar

Naše babičky i profesionální kuchaři solí vývar až na samém konci vaření. Konkrétně 10 minut před koncem přípravy celé polévky. Je přitom jedno, jestli připravujete vývar kuřecí, hovězí, rybí nebo zeleninový. Toto pravidlo platí pro každý vývar bez výjimky. Pamatujte vždy také na velikost hrnce a polévky, kterou vaříte. Podle toho upravte množství použité soli. Je mnohem lepší, když uděláte méně slanou polévku, kterou si každý dochutí na talíři. Přesolený vývar rozhodně dobrý nebude.

Zdroj: https://www.americastestkitchen.com/cooksillustrated/how_tos/9161-science-when-should-you-add-salt-during-cooking