
Sůl prokazatelně organismu škodí, ale v určité míře je pro tělo důležitá
Sůl je přirozeně se vyskytující látka, která se běžně používá k ochucení potravin. Kromě zvýšení chuti se používá jako konzervant a může zastavit růst bakterií. Přesto si v posledních letech získala špatnou pověst a byla spojována se zdravotními potížemi, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby, nebo dokonce rakovina žaludku. Některé studie však ukazují, že sůl působí na každého jednotlivce odlišně a nemusí mít tak negativní dopad na naše zdraví, jak se dříve věřilo. V tomto článku se zaměříme na to, jestli je sůl opravdu naším nepřítelem.
Sůl hraje v našem těle důležitou roli
Sůl, známá také jako chlorid sodný, je sloučenina složená z přibližně 40 % sodíku a 60 % chloridu, dvou minerálů, které hrají důležitou roli ve zdravém organismu. Sodík se podílí na svalových kontrakcích. Rovněž udržuje nervové funkce a přísně reguluje jak objem krve, tak krevní tlak. Chlorid je nezbytný pro nervové impulsy a pro rovnováhu tekutin. Ačkoli jsou oba tyto minerály velmi důležité, výzkumy ukazují, že někteří lidé jsou na účinky stravy s vysokým obsahem soli citlivější než jiní a pociťují nepříjemné stavy (bolest břicha, pálení v žaludku).

Vysoký příjem soli je spojen s rakovinou žaludku
Existují důkazy, že zvýšený příjem soli souvisí se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny žaludku. Je to proto, že zvyšuje růst patogenity bakterie Helicobacter pylori. O té je známo, že způsobuje vředy v žaludku. Lidé infikovaní touto bakterií, kteří zároveň konzumují nadměrné množství soli (více než 1 čajovou lžičku denně), jsou náchylnější ke vzniku vředového onemocnění, které může vyústit až v rakovinu žaludku. A jak zjistíte, že v sobě máte tuto patogenní bakterii? Varovat vás může častá bolest břicha, škrábání či pálení, které se objevuje především v noci nebo po ránu, a po vypití sklenice mléka zmizí.

Jak minimalizovat příznaky citlivosti na sůl
Jestliže už některými příznaky spojenými s nadměrnou konzumací soli trpíte a chcete se jich zbavit, neznamená to, že se musíte zbavit veškeré soli u sebe doma. Spíše se vyhněte průmyslově zpracovaným potravinám, rychlému občerstvení a restauracím. Místo toho se soustřeďte na čerstvé potraviny. Koneckonců, nejjednodušším způsobem, jak zmírnit citlivost organismu na sůl, je střídmý příjem soli, zdravá strava a celkově zdravý životní styl.
Zdroj: https://healthyeating.sfgate.com/advantages-disadvantages-sodium-nutrition-5640.html