Při hubnutí je lepší sušené ovoce raději vynechat
Kromě zeleniny se ovoce doporučuje ke každému pokrmu. Je plné vitamínů, antioxidantů, minerálů a vlákniny. Když se za oknem ochladí, je pravděpodobnější, že sáhneme po sušeném ovoci. Je sladké, chutné a bohužel také velmi kalorické.
Zdravé, nebo kalorické?
Máme rádi jasné odpovědi, ale ani v oblasti výživy je odborníci nemůžou vždy dát. Sušené ovoce je pokladnou biologicky účinných látek, koneckonců najdeme v něm vitamíny, antioxidanty, minerály a podstatné dávky vlákniny, ale je zde i druhá strana mince. Sušené ovoce, stejně jako jeho čerstvá verze, obsahuje fruktózu, tedy jednoduchý cukr.
Často bývá slazené, což jednoznačně zvyšuje jeho kalorický obsah a vede k potřebě ho vyloučit z menu lidí s inzulínovou rezistencí a cukrovkou. Konzumované ve velkém množství se může stát příslovečnou kalorickou bombou. A přestože se nejedná o prázdné kalorie, sušené ovoce může přispět k rychlému nárůstu hmotnosti. Podívejme se blíže na nejvyšší energetickou hodnotu.
Sušené švestky
Sušené švestky jsou vedle rozinek nejoblíbenější verzí sušeného ovoce v kuchyni. Je třeba vědět, že jejich kalorický obsah je více než 5krát vyšší, než mají čerstvé švestky (240 kcal / 100 g sušených švestek oproti 45 kcal / 100 g čerstvého ovoce). Sušené švestky oplývají množstvím živin, ale jejich největší výhodou je extrémně vysoký obsah vlákniny. Zajímavé je, že jí obsahují 5krát více než čerstvé švestky (7,1 g oproti 1,4 g / 100 g), proto se sušené doporučují zejména při problémech s chronickou zácpou. Stojí za to je používat s mírou. Čtyři až pět kusů sušených švestek dodá 3 g vlákniny a téměř 100 kcal.
Sušené datle mají vyšší kalorický obsah. Je pravda, že žijeme v mírném klimatickém pásu a zřídka máme příležitost vychutnat si toto ovoce čerstvé. V arabských zemích jsou datle jedním z pilířů každodenní stravy. Tam se nazývají „chlebem života“ a tato přezdívka se neobjevila bez důvodu. V sušených datlích najdeme antioxidanty ve formě vitamínů A a C, množství vitamínů B a mnoho minerálů potřebných pro celý život. Obsahují hořčík, draslík, zinek, železo, vápník a mangan, jakož i vysoké dávky vlákniny rozhodující o většině životních procesů (balastová látka).
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/dried-fruit-good-or-bad