Feta

Sýr feta si lze vychutnat na mnoho způsobů. Tělu dodá zdravé tuky i důležité vitaminy

Máte rádi sýry? Tak určitě znáte slaný sýr feta, který patří mezi ty oblíbené. Svému tělu jeho konzumací dodáte vápník a vitamin A. Dávejte si ale pozor, abyste ho nejedli příliš často, protože právě i díky obsahu soli je hodně kalorický.

Feta je řecký sýr, který se dlouhé týdny marinuje

Bílý sýr feta patří mezi nejznámější řecké sýry. Hotový sýr se dva měsíce musí marinovat ve slaném nálevu, což je příčinou jeho silně slané chuti. Sýr feta patří mezi výrobky, které se velmi často padělávají – jeho levnější alternativy jsou vyrobené z kravského mléka. Originální produkt poznáte podle označení a také podle etikety, kde uvidíte, z jaké země pochází a z jakého mléka je vyrobený.

Zdroj obrázku: Freepik

Pravý sýr feta je slaný a pevný. Pokud ho vezmete do ruky, snadno se vám rozpadne. Můžete ho využít nejen do salátů, ale také na pečení, protože při vysokých teplotách se rozteče. Hodí se k okurkám, rajčatům nebo olivám. Někteří ho v kuchyni používají také jako náplň do knedlíků nebo palačinek.

Feta je sýr plný prospěšných vitaminů

Feta ovlivňuje lidský metabolismus, hodí se i pro ty, kteří chtějí zhubnout nějaké kilogramy. Kromě vitaminu A obsahuje také vitamin B12, který pomáhá tělu vstřebat železo. Tělu dodá zdravé omega-3 kyseliny. S jeho pomocí snadno připravíte skvělý zeleninový salát. Udělejte si například šopský nebo řecký, do kterého se sýr feta báječně hodí.

Zdroj obrázku: Freepik

Můžete si z něj upéct slaný dort. Stačí si vyrobit nebo koupit už hotový korpus, rozšlehat dvě vejce s pepřem, smetanou a mlékem. Upečený korpus vyndejte z trouby, rozmačkejte na něj sýr feta, přidejte listy špenáty a vylejte vaječnou směs. Následně dejte znovu do trouby, kde pečte asi 40 minut. Skvěle si pochutnáte. Slaných sýrů najdete spoustu druhů, stačí si jen vybrat. Kromě nich jsou oblíbené také plísňové sýry, které zrají několik týdnů a dozrávají ještě v době, kdy si je koupíte domů. Sýry si můžete také naložit se zeleninou nebo bylinkami.

Zdroj: https://www.healthbenefitstimes.com/feta-cheese/