Tělo v rovnováze snadněji odolá zákeřným nemocem. Základem imunity jsou zdravá střeva
Chcete si užít dlouhý život plný dobré nálady a chcete mít tělo, které vydrží nachlazení, nebo dokonce chřipku? Dbejte o zdraví svých střev vhodnými potravinami, které nebudou vaše tělo zatěžovat a nebudou ovlivňovat funkci žádných orgánů. Naše zdraví totiž začíná právě ve střevech.
Potřeba budou probiotika, která udrží střeva v rovnováze
Některé potraviny obsahují probiotika, díky kterým budou střeva fungovat správně. Jestli ale některé potraviny nejíte, můžete je doplnit také doplňky stravy, které zakoupíte v drogerii nebo lékárně. Příznivý vliv na mikroflóru mají například mléko nebo kefír. Vyzkoušejte také přírodní bílé jogurty, které obsahují bakterie mléčného kvašení.
Pro alergiky je vhodné například sójové mléko nebo kokosové jogurty. Místo mléka již existuje mnoho rostlinných alternativ, které jsou pro lidské tělo vhodnější než klasické mléko. Nakládané potraviny patří mezi oblíbené, protože obsahují také složky, které jsou prospěšné pro funkci střev. Kvašení potravin probíhá spontánně, složení bakterií pak bude pokaždé jiné. Konzumovat můžete také ovoce, ale ne všechny druhy.
Nejlepší je konzumovat sušené ovoce, na své si přijdou také vegani
Jestli máte rádi ovoce, můžete si ho dopřát v sušené verzi. Takové potraviny přispějí k růstu bakterií, které jsou pro střeva vhodné. Jestli máte rádi banány, raději si dejte zelené, protože mají méně cukru a také více škrobu. Vláknina je pro střeva velmi důležitá, přitom spoustě lidem chybí potřebné množství. Nedostatek vlákniny může způsobit problémy s trávením. Mezi zdroje vlákniny patří kromě zeleniny také ořechy nebo obilné klíčky.
Na své si přijdou také milovníci rostlinné stravy. Kombucha patří mezi oblíbené produkty, ze kterých si můžete vyrobit například čaj. Je plná bakterií a kvasinek, které mají pozitivní vliv na funkci střev. Fermentované sójové produkty jsou oblíbené hlavně v Asii, ale patří mezi doplňky veganské stravy, které jsou také u nás stále víc populární. Doma si můžete vyrobit alternativy klasického mléka, například kokosové nebo mandlové.
Zdroj: https://www.health.harvard.edu/blog/gut-feelings-how-food-affects-your-mood-2018120715548