Red Apples Wooden Surface Fresh Fruits

Ten nejlepší lék na cholesterol se neprodává v lékárně. Jeho hladinu sníží obyčejné ovoce

Jablka se hodí nejen jako skvělá svačinka, ale určitě vás potěší také jiné výhody, které přináší jejich konzumace. Umí si totiž poradit s vyšší hladinou cholesterolu, proto se vyplatí si na nich pochutnávat denně. A vůbec nevadí, jestli bude jedno, nebo dvě.

Jablka obsahují pektin, který je důležitý pro tělo

Jablka mají kromě vitaminů vysoký obsah také pektinu, což je rozpustná vláknina. Ve střevech dokáže pektin snížit hladinu špatného cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu toho dobrého, který je prospěšný především v játrech. Jablka jezte nejlépe i se slupkou, která má pektinu nejvíce.

Vysoký obsah pektinu mají odrůdy, které jsou kyselé, například odrůda Antonovka. Dávejte si ale pozor, jaká jablka kupujete. Nejlépe by měla být z ekologického zemědělství, protože pokud je slupka bez zbytečné chemie, dostanete do sebe více látek. Pokud kupujete jablka ze supermarketů, nezapomeňte si je vždy opláchnout roztokem vody a jedlé sody. Je to nejlepší způsob, jak jablka zbavíte všech škodlivých látek.

Zdroj obrázku: Freepik

Jablka nechte v roztoku několik minut

Pouhé opláchnutí ovoce nestačí. Připravte si roztok – v litru vody rozpusťte lžíci jedlé sody, ovoce vložte do tekutiny a nechte ho tam několik minut. Poté ho důkladně opláchněte pod čistou vodou. Jablka, která byla stříkána pesticidy, poznáte velmi snadno – v roztoku se objeví kal a voda bude bledě žlutá.

Pokud ale máte jablka z kvalitního zemědělství, které chemické látky nepoužívá, roztok bude mít stejnou barvu, jako měl před namočením jablek. Jablka se konzumují nejen syrová, ale můžete je použít také na pečení různých druhů dezertů. Často si z nich lidé dělají také ovocné koktejly nebo saláty. Jablka jsou plná vitamínů i dalších látek, které příznivě ovlivňují naše tělo. Proto se nemusíte bát dávat si i dvě denně, i když někteří tvrdí, že jablka nezaženou hlad, ale naopak po nich budete mít ještě větší.

Zdroj: https://www.verywellhealth.com/health-benefits-of-apples-pectin-and-cholesterol-697704