
Těstovin se nemusí bát ani lidé na dietě. Z druhů a tvarů si vybere úplně každý
Těstoviny využíváme v kuchyni stále častěji, kdysi naši předkové znali těstoviny jen ve vývaru. Ale dnes si lidé neumí představit vaření bez nich. Staly se základem našich jídel. Ale jak si vybrat a připravit těstoviny správně, aby daly našemu jídlu i prospěšné zdravotní benefity? Jakým kombinacím se vyhnout?
Jaké druhy těstovin jsou nejvýživnější?
Známe více druhů těstovin, ať už z hlediska tvaru, nebo složení, ale nejdůležitějším je druh použité mouky. Dnes existuje mnoho druhů, jako například kukuřičné, pohankové, špaldové, rýžové či sójové. Celozrnné těstoviny jsou stále oblíbenější. Jsou zdravější, neboť jsou bohaté na vlákninu a živiny. Celozrnné těstoviny jsou zdrojem bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálů, s důrazem na železo, hořčík a zinek.
Těstoviny jsou středně kalorický produkt. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je nemusí z jídelníčku vyškrtávat lidé s nadváhou, obezitou či cukrovkáři. Důležité je sáhnout po celozrnných produktech a jíst je maximálně dvakrát týdně. A co je nejdůležitější, porce by neměly být velké.

S čím kombinovat a nekombinovat těstoviny?
Zelenina bude vždy cenným doplňkem těstovin, nejlépe pečených nebo dušených. Těstoviny výborně chutnají s brokolicí, rajčaty nebo cuketou. Na podzim je můžeme vyzkoušet připravit s houbami. Tyto nízkokalorické a vysoce výživné dary lesa dokonale zvýrazní chuť jídla a zasytí, neboť jsou bohaté na vlákninu.
Pro zdraví a dobré trávení je lepší vyhnout se kombinacím těstovin s mastnými omáčkami a masem. Tím se výrazně zvýší kalorický obsah a prodlouží se trávení. Smetanový sýr, který je oblíbený ve studentském jídelníčku, nebo tučná smetana, kterou milovaly naše babičky, nejsou dobré doplňky k těstovinám.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/pasta-healthy