Tipy, jak předejít slzení při krájení cibule
Práce s cibulí se často neobejde bez slz. Mnoho začínajících kuchařů se této činnosti vyhýbá. Avšak bez této zeleniny pokrm nemusí mít očekávanou chuť a vůni. Jak tedy zacházet s cibulí, aniž by to nutně bylo provázeno slzami?
Proč při krájení cibule slzíme?
Krájení cibule rozhodně není oblíbenou částí při přípravě pokrmů. Důvodem pro slzení při práci s cibulí je obsažená kyselina sírová. Při krájení cibule se uvolňují enzymy, které reagují s aminokyselinami obsahujícími síru. Takto vznikají sulfonové kyseliny, které se následně přeměňují na plyn. Ten uniká do okolí a dožene nás k slzám.
Triky pro příjemnější práci
Slzení může zabránit nachlazení cibule předem. Před plánovaným krájením dejte cibuli asi na půl hodiny do lednice. Nízká teplota sníží účinek dráždivých látek a navíc cibule ztvrdne, takže se bude i snadněji krájet.
Druhou možností je naopak využití horké vody. Dojde k neutralizaci látky, která dráždí naše oči. Za pokus také stojí nakrájet zeleninu na větší kousky, orestovat je a teprve poté nakrájet na chtěnou velikost. Bude to sice pracnější, ale vyhnete se uslzeným očím.
Pomoci může také digestoř. Ta nasaje plyn unikající z cibule a do očí se tak dostane menší dávka.
Fungují i brýle
Stojí za to zkusit použít červenou odrůdu této zeleniny. Je to varianta jemnější, takže by vás neměla tolik dráždit.
Pro krájení cibule použijte velmi ostrý nůž, který předem namočíte ve vodě. Vyplatí se také použít brýle. Může se to zdát vtipné, ale je to účinné. Brýle zamezí průniku výparů z cibule do očí. Existují dokonce brýle určené přímo pro tento účel. Ale můžete jednoduše zvolit plavecké či lyžařské brýle. Možná budete vypadat legračně, ale zajisté již nebudete při krájení ronit slzy.
Zdroj: https://www.yummly.com/dish/254524/how-to-cut-onions-without-crying