Bread 399286 1920

Tmavý, nebo světlý chléb je věčné dilema. Skutečně zdravý chléb prozradí jednoduchý test

Tmavý, nebo světlý chléb? Který z nich je zdravější? Tuto otázku si odborníci kladou už dlouho. Za zdravější je obecně považované tmavé, celozrnné pečivo. Nemusí to tak ale být vždy. Celozrnná i klasická pšeničná mouka obsahují sacharidy. To není nezbytně špatně – sacharidy jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Stejně tak obsažený škrob je cenným zdrojem energie pro mozkovou aktivitu.

Celozrnný má víc vitamínů, ale nadýmá

Celozrnný chléb je bohatší na vitamíny a minerály, obsahuje také daleko více vlákniny než pšeničný. Je to tím, že zrno na mouku je rozemleté spolu se slupkou, zatímco při přípravě bílé mouky se slupka odděluje. To je škoda, jelikož slupka obsahuje právě tyto vitamíny. Celozrnné pečivo má nižší glykemický index a zasytí na delší dobu, navíc je díky vyššímu obsahu vody méně kalorické. Celozrnný chléb se tedy doporučuje lidem, kteří chtějí zhubnout.

Zdroj obrázku: Freepik

Na druhou stranu celozrnné pečivo nemusí vyhovovat lidem, kteří mají problémy se žaludkem, slinivkou břišní nebo s játry. Může způsobovat nadýmání a dráždit trávicí trakt, zejména starší lidé a děti lépe stráví bílé pečivo. Při onemocnění gastrointestinálního traktu (žaludečních vředů, refluxu, potížích se slinivkou nebo onemocněních jater a žlučníku) se doporučuje spíše konzumace bílého chleba.

Grahamové pečivo je dobře stravitelné

Spousta lidí se domnívá, že pšeničné pečivo nemůže být celozrnné. Tak to ale není. Grahamová mouka se vyrábí z pšenice, je ale obohacená mletou slupkou z otrub. Výsledné pečivo je lehké a dobře stravitelné. Ten nejzdravější chléb obsahuje pouze mouku, sůl a droždí nebo kvásek, případně obojí. Všechny další přísady a „éčka“ jsou v něm navíc.

Zdroj obrázku: Freepik

Pokud si chcete otestovat kvalitu chleba, zabalte kousek do igelitového sáčku. Tři až čtyři dny ho nechte při pokojové teplotě. Zdravý a kvalitní chléb se po této době zbarví do zelena jednou z forem penicilinu. Tmavé skvrny znamenají, že na chlebu byly přítomné škodlivé plísně, a pokud chléb není vůbec plesnivý, obsahuje spoustu chemikálií.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-bread