Tradiční brambory na loupačku si každý zamiluje. Ochucení slaninou a bylinkami jim dodá nový rozměr
Brambory na loupačku jistě znáte. Je možné je vůbec vylepšit? Odpověď zní: samozřejmě! Báječné nové brambory s voňavou a křupavou slaninou sypané zelenými bylinkami už zkrátka nemohou být lepší! Přelijte je navíc omáčkou z kefíru a poznáte, co je to pravé pohoštění na správný letní piknik nebo posezení s přáteli. Ohromte je něčím, co voní tradicí, a přitom je tak neskutečně lahodné!
Ingredience:
- 1 kg nových brambor,
- 200 g slaniny,
- 1 cibule,
- 1/2 lžičky soli,
- 1 svazek čerstvého kopru,
- 1 svazek čerstvé pažitky,
- 1 litr kefíru,
- 1/2 sklenice studené vody.
Návod na přípravu:
Nové brambory důkladně umyjte a vydrhněte je kartáčkem na zeleninu. Mladou slupku buďto seškrabejte nožem, anebo ji nechte na bramborách – podle toho, co vám více vyhovuje (my se přimlouváme za brambory ve slupce, ta jim totiž propůjčuje mnohem zemitější a výraznější příchuť).
Očištěné brambory vložte do velkého hrnce, zalijte je vodou a přidejte trochu soli. Přiveďte vodu k varu a nechejte bublat tak dlouho, dokud brambory úplně nezměknou, což můžete zkontrolovat tak, že do jedné z nich zapíchnete nůž nebo vidličku. Pokud dužnina klade odpor, je třeba je ještě dovařit. Pokud jimi ostří projede jako do másla, jsou hotové a můžete je slít.
Zatímco se brambory vaří, rozehřejte na kamnech pánev s kapkou oleje. Slaninu rozkrájejte na malé kostičky a vhoďte ji na horkou pánev. Restujte slaninu tak dlouho, dokud nepustí tuk, nezezlátne a nespeče se do škvarečků.
Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Když je slanina dostatečně opečená, přihoďte k ní do pánve nasekanou cibuli a osmažte ji dozlatova.
Kopr a pažitku umyjte pod proudem studené vody, obojí osušte papírovými utěrkami a nasekejte nadrobno.
Scezené brambory smíchejte s opečenou slaninou a cibulkou a s posekanými bylinkami (asi 2 lžíce si odložte stranou).
Kefír zřeďte šálkem studené vody, přidejte zbylé množství sekaných bylinek. Dochuťte špetkou soli, promíchejte a přelijte jím hotové brambory. Promíchejte a podávejte.