Tradiční brambory na loupačku si každý zamiluje. Ochucení slaninou a bylinkami jim dodá nový rozměr

Brambory na loupačku jistě znáte. Je možné je vůbec vylepšit? Odpověď zní: samozřejmě! Báječné nové brambory s voňavou a křupavou slaninou sypané zelenými bylinkami už zkrátka nemohou být lepší! Přelijte je navíc omáčkou z kefíru a poznáte, co je to pravé pohoštění na správný letní piknik nebo posezení s přáteli. Ohromte je něčím, co voní tradicí, a přitom je tak neskutečně lahodné!

Ingredience:

  • 1 kg nových brambor,
  • 200 g slaniny,
  • 1 cibule,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 1 svazek čerstvého kopru,
  • 1 svazek čerstvé pažitky,
  • 1 litr kefíru,
  • 1/2 sklenice studené vody.

Návod na přípravu:

Nové brambory důkladně umyjte a vydrhněte je kartáčkem na zeleninu. Mladou slupku buďto seškrabejte nožem, anebo ji nechte na bramborách – podle toho, co vám více vyhovuje (my se přimlouváme za brambory ve slupce, ta jim totiž propůjčuje mnohem zemitější a výraznější příchuť).

Zdroj obrázku: Pixabay

Očištěné brambory vložte do velkého hrnce, zalijte je vodou a přidejte trochu soli. Přiveďte vodu k varu a nechejte bublat tak dlouho, dokud brambory úplně nezměknou, což můžete zkontrolovat tak, že do jedné z nich zapíchnete nůž nebo vidličku. Pokud dužnina klade odpor, je třeba je ještě dovařit. Pokud jimi ostří projede jako do másla, jsou hotové a můžete je slít.

Čtěte také:  Sílu medvědího česneku poznali již staří Germáni. Domácí pesto je chutnou a zdravou lahůdkou

Zatímco se brambory vaří, rozehřejte na kamnech pánev s kapkou oleje. Slaninu rozkrájejte na malé kostičky a vhoďte ji na horkou pánev. Restujte slaninu tak dlouho, dokud nepustí tuk, nezezlátne a nespeče se do škvarečků.

Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Když je slanina dostatečně opečená, přihoďte k ní do pánve nasekanou cibuli a osmažte ji dozlatova.

Kopr a pažitku umyjte pod proudem studené vody, obojí osušte papírovými utěrkami a nasekejte nadrobno.

Scezené brambory smíchejte s opečenou slaninou a cibulkou a s posekanými bylinkami (asi 2 lžíce si odložte stranou).

Kefír zřeďte šálkem studené vody, přidejte zbylé množství sekaných bylinek. Dochuťte špetkou soli, promíchejte a přelijte jím hotové brambory. Promíchejte a podávejte.