Trávení o svátcích trpí. Pomozte mu vypořádat se s náloží dobrot a ulevte mu
Svátky jsou obvykle pro naše trávení velmi náročné, protože toho konzumujeme více než obvykle a mícháme vše dohromady. Podporovat bychom ho ovšem měli během celého roku, abychom zabránili nepříjemným onemocněním. Jak to udělat? Právě na to se dnes podíváme.
Konzumujeme-li více jídla než obvykle a jíme kalorické jídlo, náš zažívací systém je přetížen. To vede k pálení žáhy, plynatosti, říhání a bolestem břicha. Naštěstí existují jednoduché způsoby, jak se během celého roku cítit dobře, i když dlouho sedíte u bohatého stolu. Někdy se totiž jednoduše stane, že se přejíte a ani nevíte, jak se to stalo.
Podporujte svůj trávicí systém
Koření urychluje trávení a zabraňuje plynatosti. Přidejte proto do jídla kmín, feferonky, černý pepř nebo majoránku. Stejně tak můžete přidat zázvor a skořici do masa a sladkých pokrmů a čerstvé bylinky do salátů a na ryby. Během jídla nepijte, protože tekutina zředí žaludeční šťávy a ztíží trávení. Navíc to způsobí, že budete jíst více než bez tekutin.
Napijte se asi půl hodiny před jídlem. Dá vám to iluzi sytosti, a přitom nebude ředit žaludeční šťávy. A poté se znovu napijte půl hodiny po jídle. Nejlepší je pít slabý čaj (zelený nebo bylinný), např. máta stimuluje sekreci žaludečních šťáv a odstraňuje pocit nepříjemné plnosti. Vyzkoušet můžete také kompot ze švestek, kterého byste se měli napít mezi jídly. Zlepší se tím funkce střev a trávení. Vyvarujte se alkoholu, protože zatěžuje játra a zpomaluje odbourávání potravy z těla.
Tipy proti říhání a nevolnosti
Třezalka tečkovaná omezuje pocit plného břicha a zabraňuje říhání. Dejte čajovou lžičku sušené bylinky do sklenice vroucí vody, nechte ji vařit po dobu 15 minut a poté vypijte výsledný čaj. Cítíte‑li po jídle těžkost v žaludku, vyzkoušejte sójovou pastu miso. Pomáhá zrychlovat trávení a vyprazdňování. Lžičku pasty rozpusťte ve sklenici vroucí vody. Pijte až po vychladnutí.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325822