Tuzemské hospodyňky přicházejí na chuť netradiční alternativě brambor, láká je chuť i prospěšnost
Sladké brambory zatím nejsou v našich končinách tolik rozšířené jako klasické žluté brambory. Je to ale škoda, protože jsou daleko výživnější i zdravější. Obsahují mnoho hodnotných látek a navíc disponují skvělou chutí. Toho jsou si ale vědomy firmy, které vyrábí produkty zdravé výživy a vysoce kvalitní granule pro domácí zvířata. Do svých receptur je zařazují čím dál častěji. I vy si můžete dopřát chutnou a zajímavou přílohu k nedělní pečínce. Jejich příprava je velmi snadná. Nejlépe ovšem chutnají pečené v troubě s bylinkami. Můžete je ale použít i na přípravu:
- Dezertů
- Sladkých kaší a pyré
- Palačinek
Další tipy na vaření
Fantazii se meze nekladou. Je jen na vás, jak moc se odvážíte experimentovat. Na rozdíl od klasických brambor ale chutnají sladce, takže se perfektně hodí na pečení a tvorbu výše zmíněných dezertů. Se správným poměrem koření a vhodných bylin ale chutnají výborně i ve slaných pokrmech. Pokud nemáte chuť na pečené batáty, zkuste z nich připravit alternativní bramborovou kaši. Možná bude o něco sladší, ale uvidíte, že vám zachutná.
Opravdu velmi zdravá pochoutka
Batáty paradoxně představují hlavní složku potravy v chudých zemích. Místní lidé, přestože třeba neznají dokonale chemické složení této hlízy, vědí, že sladké brambory jsou pro ně velmi výživné a pomohou jim přežít i v dobách chudoby. Maso je v těchto končinách vzácností, takže ho k batátům podávají jen velmi zřídka a vystačí si i bez něj.
Ve sladkých bramborách najdeme například lutein, což je látka velmi důležitá pro rozvoj zdravého zraku. Dále obsahují lykopen a karotenoidy, které se jinak nachází v rajčatech, mrkvi a veškeré zelenině oranžových a červených barev. Všechna tato rostlinná barviva jsou naprosto stěžejní pro vývoj zraku. Přestože jsou batáty sladké, mohou si je naprosto bez výčitek dopřávat i diabetici. Obsahují totiž takové škroby, díky kterým mají opravdu velmi nízký glykemický index.