![Woman 3498849 1920[1]](https://feminela.cz/wp-content/uploads/5123/tyhle-potraviny-jime-zcela-bezne-ale-pro-zubni-sklovinu-a-ustni-bakterie-jsou-tim-nejhorsim-moznym-jidlem.jpg)
Tyhle potraviny jíme zcela běžně, ale pro zubní sklovinu a ústní bakterie jsou tím nejhorším možným jídlem
Mnoho lidí má zafixováno, že to nejhorší pro zuby je sladké. Je samozřejmě pravda, že cukry ve sladkostech obsazené ústní dutině nijak neprospívají. Dezerty a cukrovinky ale nejsou tím jediným, co může škodit. Mnohdy jsou problémem i potraviny, které jíme naprosto běžně.
Nápoje
Barevné a sladké sycené nápoje obsahují obrovské množství cukru a kyselin, které oslabují zuby. Způsobují erozi skloviny či zubní kazy. Kromě toho mají negativní vliv na celé tělo, proto je konzumace holé vody pro lidské zdraví celkově zdravější.
Káva
Káva má špatný vliv na přirozenou barvu zubů. Způsobuje jejich zabarvení a díky kyselé reakci podporuje vznik bakterií v ústech. Je-li to možné, konzumujte kávu za pomoci brčka.
Víno
Bílé a červené víno obsahuje kyselinu, která změkčuje sklovinu. Červené víno obsahuje třísloviny, které mohou vysušit ústa a vést k zabarvení zubů. Pokud máte v plánu pít víno, nezapomeňte si předem vyčistit zuby. Stejně tak je vyčistěte půl hodiny po konzumaci vína.

Citrusy
Citrusové plody mohou být důležitou součástí vyvážené stravy. Avšak kyselina citronová může opotřebovat zubní sklovinu, takže vaše zuby jsou více zranitelné. Citrony, limetky a grapefruit jsou vysoce kyselé. Při pití džusů zvažte použití brčka, abyste zamezili přístupu kyselin k zubům.
Cukry
Čokoládové tyčinky jsou přímými nepřáteli zdravých zubů. Obrovské množství cukrů, které obsahují, jsou potravou pro bakterie. Sladké potěšení nikdy nikomu neublížilo, avšak s konzumací sladkého se vyplatí šetřit. Po každém sladkém jídle zuby vyčistěte či dutinu ústní vypláchněte ústní vodou. Tato praktika nevyžaduje mnoho námahy, avšak eliminuje náklady za návštěvy u zubaře.
Jednoduché cukry
Populární slané občerstvení, jako jsou brambůrky, se skládají hlavně ze škrobu, který se ve slinách rozpadá na jednoduché cukry poškozující zuby. Jejich pozůstatky mimo jiné zůstávají v mezizubních prostorách, což zvyšuje riziko vzniku kazů. Tvrdé brambůrky zase mohou poškodit dásně.
Kouření
Kouření způsobuje zbarvení zubů a také významně přispívá ke tvorbě zubního kamene a snížení množství vyprodukovaných slin. To má za následek chronické sucho v ústech a špatný dech.
Zdroj: https://www.dentalchoice.ca/worst-foods-for-your-teeth/