Placicky1

Tyto bramborové karbanátky plněné sýrem si zamilujete. Chutnají skvěle samotné i jako příloha

Když se řekne karbanátky, většinou si představíme smažený masový či zeleninový bochánek ve strouhance. Pokud jde o bramborové karbanátky, je to vlastně totéž, jen s tím rozdílem, že hlavní surovinou zde není maso nebo kapusta, ale brambory. Vše ostatní jinak zůstává stejné. Nebo podobné. Je to skvělá varianta pro nejrůznější bramborové přílohy a placky, v tomto případě navíc plněná delikátním sýrem.

Na bramborové karbanátky se sýrem budete potřebovat:

  • brambory – 800 g,
  • tvrdý sýr podle chuti – 100 g,
  • vajíčko – 1 ks,
  • cibule – 1 ks,
  • kopr – půl svazku,
  • sůl a mletý černý pepř na dochucení,
  • strouhanku na obalení,
  • olej na smažení.

Návod na přípravu:

Zdroj obrázku: Freepik

Brambory oloupejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Když jsou hotové, slijte z nich vodu a rozdrťte je šťouchadlem na brambory nebo lisem na jemnou kaši. Tu pak nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Oloupejte cibuli a nasekejte ji na drobné kostičky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a cibulku osmahněte dozlatova. Odstavte z kamen a slijte z cibulky všechen olej.

Sýr, který máte rádi (my jsme použili goudu, lze však zvolit vysokoprocentní eidam, maasdamer nebo třeba parmazán, nivu či hermelín), nastrouhejte na hrubém struhadle.

Kopr umyjte pod proudem vody, osušte papírovými utěrkami a nasekejte najemno.

Zdroj obrázku: Freepik

Když je bramborová drť vychlazená, přidejte do ní osmahlou cibulku bez tuku, přisypejte nastrouhaný sýr, vyklepněte jedno vajíčko a přidejte najemno posekaný kopr. Všechny přísady důkladně smíchejte do jednolité, soudržné hmoty.

Připravte si talíř, do kterého nasypejte strouhanku. Na plotně nechte rozehřát pánev s vrstvou rostlinného oleje. Z bramborové hmoty oddělujte kousky, z nichž vytvarujte kulaté placičky. Každou obalte ve strouhance a dejte smažit do rozpáleného oleje na středním ohni z obou stran dozlatova.

Když jsou placičky hotové, vytáhněte je z pánve na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný olej. Když trochu zchladnou, podávejte bramborové karbanátky jako svačinku s kečupem, tatarkou či jinou oblíbenou omáčkou. Můžete je použít jako přílohu k masu nebo je doplnit zeleninovým salátem. Skvěle chutnají jen tak samotné se studeným kefírem.

Dobrou chuť!

Zdroj: https://www.mrfood.com/Potatoes-Rice/Cheddar-Potato-Patties-974