Mayonnaise Gravy Boat With Ingredients Wooden Background Closeup

Majonéza v omezeném množství zdraví neškodí

Majonéza nemá nejlepší pověst. Drží se jí hlavně kvůli vysokému obsahu kalorií a měli byste se jí vyhnout, pokud vám záleží na udržování zdravé tělesné hmotnosti. O tom, zda je majonéza zdravá, nebo je to jen kalorická bomba, se již vedlo mnoho diskusí. O pravdě rozhodnete pouze vy.

Sentimentální chuť

Vánoce, které se rychle blíží, dávají mnoho příležitostí k návratu k příchutím dětí, teplé babičce kuchyně a lahůdkám, které jsme v té době deprimovali, zcela bez přemýšlení o ničem jiném než o potěšení. Dětství má jedinečnou chuť, nejen v doslovném smyslu. I když se může zdát, že tato jednoduchá příprava omáčky byla vždy v kuchyni, její výroba v průmyslovém měřítku začala teprve před 63 lety.

Uskutečnilo se v roce 1959 výrobním družstvem práce „Społem“ v Kielcích. Dříve to bylo samozřejmě vyráběno doma. Hustá emulze vytvořená kombinací olejových a vaječných žloutků, které měly širokou kulinářskou aplikaci. V mnoha domácnostech jsou dodnes produkty, které se nikdo neodváží dát jinak než majonézou. Klasikou polské kuchyně je zeleninový salát s majonézou, vejci nebo sledě v majonéze.

Homemade Mayonnaise Sauce Olive Oil Eggs Mustard Lemon Selective Focus
Zdroj obrázku: Freepik

Ve prospěch srdce

Majonéza, která je vytvořena kombinací kvalitního, lisovaného za studena, rostlinného oleje a vaječného žloutku, je vysoce kalorická, ale chutná verze čistého zdraví. A na rozdíl od všeobecného přesvědčení nemusí být z nabídky vyloučena. Musíte však sledovat zmírnění jeho spotřeby. Konzumovaná v přiměřených dávkách nejenže ublíží, ale dokonce pomůže. Vitamíny A, D, E a K rozpustné v tucích obsažené v majonéze mají silný antioxidační potenciál, což znamená, že tento produkt, který mají lidé rádi, snižuje riziko mozkové příhody.

Majonéza je prospěšná pro srdce. Koneckonců, jeho základní složky (vaječný olej a vaječný žloutek) oplývají esenciálními nenasycenými mastnými kyselinami s důrazem na nejžádanější omega-3 mastné kyseliny. Mají příznivý vliv na stav srdce a práci celého kardiovaskulárního systému. Příliš nízká omega-3 oslabuje srdce, zvyšuje riziko vzniku ischemických srdečních chorob a infarktu myokardu. Proto je tak důležité poskytnout jim stravu.

Zdroj: https://www.verywellfit.com/mayonnaise-good-or-bad-2242232