Udržet lednici čistou je snadné. Stačí dodržet správné skladování potravin a pravidelně ji mýt
Chladnička je místo, kam ukládáme veškeré potraviny, a život bez ní už si neumíme představit. Společně s mrazákem hraje hlavní roli v kuchyni a životě každé hospodyňky. Jestli se o ni ale nestaráte správně, může chladnička nejen zapáchat, ale také se v ní tvořit plísně a bakterie. Poradíme několik triků, jak se o ni starat, aby mohla dlouho sloužit.
Ledničku bychom neměli přeplňovat potravinami
Je to základní pravidlo, které funguje. Když budete ledničku přeplňovat, snadněji se v ní rozšíří bakterie a plísně a jídlo se bude kazit. Proto musí být potraviny správně uspořádané a mělo by být mezi nimi určité místo, aby mohly „dýchat“. Vhodný obal je také důležitým aspektem, aby potravina vydržela dlouho čerstvá.
Jedno z pravidel zní, že by se ovoce a zelenina měly skladovat ve spodní části ledničky. Nemají totiž rády teplotu vyšší, než je 10 stupňů, která se nachází hlavně v horní části chladničky. Na ovoce nebo zeleninu použijte spodní šuplíky. Maso a uzeniny rovněž nepatří do vyšších poliček v lednici, kde je teplota vyšší.
Ve dveřích skladujte máslo nebo nápoje
Do dveří chladniček se většinou dávají nápoje, protože se v nich nachází i přihrádka na ně. Můžete tam uchovávat také máslo nebo omáčky. Hodně lidí zde najde místo také pro sterilizovanou zeleninu nebo zde uchovávají krabicové mléko. Různé druhy potravin by neměly ležet v lednici vedle sebe, ale každý by měl mít své místo. Neskladujte tak uzeniny se sýry nebo mléčnými výrobky.
Chladnička by se měla pravidelně rozmrazovat a také čistit. Novou lednici stačí rozmrazit jednou za rok, ty starší jednou za několik měsíců. Vlhkým hadříkem pravidelně otírejte police a také šuplíky. Na čištění můžete použít směs octa a vody. Jednou za tři měsíce chladničku vyčistěte opravdu důkladně. Kromě octa můžete použít také jedlou sodu nebo šťávu z citronu.
Zdroj: https://www.candy-home.com/en_GB/blog/what-is-the-correct-way-to-clean-the-refrigerator-and-the-freezer/