Úsporné používání sporáku, trouby a myčky výrazně sníží účty za elektřinu
Náklady na energie mohou způsobit závratě. Zejména teď, když ceny elektřiny rostou alarmujícím tempem. Abychom ochránili domácí rozpočet, stojí za to věnovat trochu více pozornosti otázce spoření. Zde je návod, jak používat kuchyňské spotřebiče úsporně.
Malá změna sníží účty
Elektrický sporák se dnes nachází téměř v každém domě nebo bytě. Stojí za to jej používat s rozumem. Tímto způsobem můžete hodně ušetřit na účtech. Základem pro přípravu jídel by mělo být krájení zeleniny na menší části, což výrazně urychlí proces vaření. A co víc, vždy se vyplatí používat poklice. Tímto způsobem zabráníme úniku tepla.
Elektrický sporák by měl být vždy čistý. Myjte jej systematicky, protože nečistoty nahromaděné na plotýnkách budou bránit toku tepla, kvůli čemuž zařízení spotřebuje více elektřiny. Sporák se také vyplatí vypnout několik okamžiků před koncem vaření. A co víc, během vaření spotřebujete jen tolik vody, kolik opravdu potřebujete.
Šetrné používání trouby
Při pečení stojí za to otevírat dvířka trouby co nejméně. Potom zevnitř uniká spousta tepla, které pak musí zařízení dodatečně produkovat. Je dobré péct dvě jídla současně na dvou úrovních. Tímto způsobem ušetříte elektřinu i čas. Můžete také ušetřit díky myčce na nádobí. Pokuste se zvolit mycí programy na stupeň zašpinění nádobí a před vložením talířů nebo příborů z nich důkladně odstraňte všechny zbytky jídel.
Nikdy nezapínejte myčku nádobí, která není zcela plná. Věnujte pozornost také chladničce. Časté a dlouhodobé otevírání dveří způsobí, že zařízení spotřebuje více energie pro opětovné ochlazení interiéru. Zvykněte si kontrolovat, zda jsou dveře chladničky dobře zavřené. Nikdy nedávejte teplé jídlo do chladničky.
Zdroj: https://sassytownhouseliving.com/electric-stove-cooking/