Refrigerator 1619676 1920

Už nikdy žádné plýtvání jídlem. Klíč je v chytře uspořádané lednici

Mnoho z nás se při vkládání jídla do lednice snaží uspořádat ho tak, aby se ho do ní co nejvíce vešlo. Obzvláště teď – během pandemie – nakupujeme méně často, zato ve větším množství. To s sebou ale nese úskalí častého vyhazování potravin z důvodu překročení doby spotřeby. Jak se tomu vyvarovat a jak v lednici konečně zavést systém? 

Univerzální pravidla

Jídlo, které vypadá, voní nebo chutná zkaženě, by mělo skončit v koši. Rozhodně nestojí za to, riskovat a sníst zkažené jídlo jen proto, abyste nic nevyhodili! Nemusíte však brát tolik vážně dodržování data spotřeby. Toto je odhadovaná hodnota a její překročení neznamená, že je produkt hned nepoživatelný. Pokud je správně skladován, může se jíst i po 3–4 dnech. Zorganizujte si lednici tak, abyste scénu s vyhazováním jídla eliminovali a mohli jíst potraviny ještě čerstvé.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak na to? 

Když budete vybalovat nákup z tašek, dejte si vše, co patří do lednice, nejdříve stranou. Poté tyto chlazené produkty rozdělte podle jejich typu (másla, sýry, jogurty, maso…) a také podle spotřební lhůty. Například trvanlivé sýry budou mít svou hromádku, jogurty zase svou apod. Poté si vzadu v lednici udělejte místo na nově nakoupené produkty a ty, které byly v lednici dříve, a tudíž se budou nejspíš muset i dříve sníst, dejte dopředu, aby byly po ruce. Jednu polici si můžete nechat volnou pro ty potraviny, které se budou muset sníst v nejbližších dnech. Takhle budete mít ihned přehled o tom, co sníst v brzké době, a co vám naopak ještě chvíli vydrží.

Zdroj obrázku: Pixabay

A jak jídlo uchovávat?

Pokud kupujete salát, petržel, čerstvé bylinky nebo špenát, udržujte je v suchu. V opačném případě rychle podlehnou zkáze. Mléčné výrobky patří k rychle se kazícím, proto je uchováváme v nejchladnější části ledničky, která se nachází v oblasti zadní stěny. Pro maso je nejvhodnější oblast v zadní části na nejnižší polici (některá zařízení mají dokonce speciální zásuvku na syrové maso a ryby). Stejně tak je tomu pro ovoce a zeleninu, kterou můžete vhodit do šuplíku hned vedle.