Vajec se bát určitě nemusíme, do zdravého jídelníčku patří každý den
Vejce jsou jednou ze základních surovin, bez nichž se neobejde celá řada pokrmů. Konzumovat je lze v různé formě, pro lidský organismus se jako optimální ovšem ukazuje zpracování vařením, které zachovává veškeré vitamíny a minerály, které vejce obsahují. Některé studie dokonce doporučují konzumaci dvou vařených vajec denně, abyste tělu dodali potřebné živiny a přispěli tak k prevenci různých onemocnění, především kardiovaskulárních.
Výhody vajec pro lidský organismus
Zdravá výživa vyžaduje především pestrou paletu různých potravin, které neobsahují velké množství prázdných kalorií. V tomto ohledu jsou vejce považovány za jednu ze základných složek výživy, která je pro tělo přirozeným zdrojem bílkovin a aminokyselin a také důležitých vitamínů (A, D a E). Kromě těchto látek obsahují vejce také lutein, který je důležitý pro zdravé oči, a také lecitin, jenž podporuje nervový systém. Pravidelná konzumace vajec tak pomáhá regulovat trávení a předcházet nemocím kostí a cév. Velmi dobře se hodí také jako součást stravy při hubnutí nebo zvyšování svalové hmoty, kdy jsou bílkoviny velmi důležitým zdrojem energie.
Jak vejce konzumovat
Vzhledem k vysokému obsahu různých látek mohou vejce v raných fázích života, ale i v dospělosti způsobovat intoleranci nebo alergie. Intolerance se obvykle projevuje nadměrnou produkcí plynů nějakou dobu po konzumaci, těžší alergické reakce jsou méně časté. Pokud u sebe nepozorujete žádné problémy poté, co vejce sníte, můžete si je dopřávat každý den, s konzumací byste to však neměli přehánět. Ideální jsou zmíněná dvě zcela uvařená vejce denně, která nemusíte jíst samostatně, vhodná jsou jako přísada do salátů nebo jako příloha hlavního jídla, chcete-li zvolit bezmasou variantu. Právě díky vysokému obsahu bílkovin jsou vejce velmi dobrou alternativou masa.
Zdroj: https://www.heart.org/en/news/2018/08/15/are-eggs-good-for-you-or-not