
Vajíčka nesmí v jídelníčku chybět. Dva jednoduché pokrmy zachutnají celé rodině
Vajíčka jsou považována za jednu z nejvýživnějších potravin. Jsou nejkvalitnější bílkovinou, a slouží tedy jako vhodný zdroj bílkovin pro lidi, kteří nejedí maso. Vejce obsahují široké spektrum živin, vitamíny A, B, D, E a K, omega-3 mastné kyseliny a lipidy. Zkrátka, jejich zařazením do svého jídelníčku určitě neuděláte chybu.
Budete jíst za hubičku
Vajíčka jsou nejen chutná a dobře dostupná (seženete je v každém obchodě či na trhu), ale jejich nákup nezruinuje váš finanční rozpočet. Nespornou výhodou je i to, že se jejich chuť dá libovolně měnit podle způsobu podávání a tepelného zpracování. Máte raději volské oko, míchaná vejce, uvařená natvrdo nebo jako součást salátu? S vajíčky tak hravě uvaříte snídani, oběd nebo večeři.

Rychlá a levná snídaně či večeře
Nechte se inspirovat následujícími recepty a během několika minut vykouzlíte chutnou snídani a večeři. Chutě jsou samozřejmě dost individuální, je tedy možné, že někomu tyto příklady jednoduchých receptů poslouží i jako inspirace na lehký oběd.
Míchaná vajíčka k snídani
Ingredience (pro jednu osobu):
- 2 vejce,
- lžíce oleje a cca 30 g másla,
- lžíce smetany na šlehání,
- čerstvé bylinky (pažitka, kopr, petrželka, záleží na vaší chuti),
- špetka soli a pepře.
Postup: Na pánvi rozpálíme olej a máslo. Mezitím si do misky rozklepneme vajíčka a vmícháme k nim smetanu. Směs vlijeme na pánev a mícháme, dokud vajíčka nezačnou tuhnout. V té chvíli sundáme pánev z plotýnky, osolíme, opepříme a promícháme. Pánev vrátíme na plotýnku na malý plamen a mícháme, dokud není konzistence vajec dostatečně krémová. Na talíři ozdobíme bylinkami. Podáváme s pečivem.

Vajíčková pomazánka k večeři
Ingredience:
- 4 natvrdo uvařená vejce,
- 2 lžíce majonézy,
- špetka soli a pepře,
- lžička hořčice,
- nasekaná pažitka.
Postup: Vejce necháme vychladnout, pak je oloupeme, nakrájíme nebo rozmačkáme vidličkou, vmícháme do nich majonézu, přidáme sůl a pepř, pažitku a lžičku hořčice. Vše promícháme a dáme do lednice odpočinout alespoň na půl hodiny, aby se chutě hezky propojily. Pomazánka chutná nejlépe s pečivem, ale můžete si ji vychutnat i samotnou.