Vanilkovým lívanečkům doplněným o jemnou chuť ananasu nikdo neodolá. S tímto receptem budete za hvězdu
Dokonalá snídaně či sladký dezert po obědě. Lahodné a jemné lívanečky s kousky svěžího ananasu doplněné o sladkou žloutkovou omáčkou s nezaměnitelným a omamným aromatem vanilkových lusků. To je kombinace, které ani ten nejnáročnější strávník neodolá.
Ingredience:
Na lívanečky:
- 2 vejce,
- 1 hrnek hladké mouky,
- 1/2 hrnku mléka,
- cukr dle chuti
- špetka soli,
- špetka prášku do pečiva,
- plechovka nakládaných ananasových kostek,
- skořice podle chuti.
Na vanilkovou omáčku
- 0,5 litru smetany,
- 50 g cukru,
- 4 vaječné žloutky,
- 1 vanilkový lusk.
Návod na přípravu:
Nejprve připravte vanilkovou omáčku. Do kastrůlku nalijte smetanu a přidejte cukr. Vanilkové lusky podélně rozřízněte, vyškrábejte semínka a dužninu a obojí vložte do kastrůlku se smetanou. Na středním ohni přiveďte k varu. Do vedlejší misky si připravte čtyři vaječné žloutky.
Když začne smetana v hrnci vřít, nalijte jí trochu ke žloutkům a vyšlehejte do pěny. Tu pak vlijte zpátky do hrnce se smetanou a nepřetržitě míchejte a zahřívejte, dokud směs nezhoustne do konzistence pudinku. Směs s vajíčky by se neměla začít vařit, jinak se vám žloutky srazí. Hotovou omáčku sceďte přes sítko a nechte zchladnout.
Když je vanilková omáčka hotová a chladne, vrhněte se na lívance. Do misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte mléko, prášek do pečiva, cukr a špetku soli a vše vyšlehejte do hladké a jednolité konzistence. V tu chvíli po částech přimíchejte hladkou mouku. Výsledkem by mělo být jemné a řídké palačinkové těsto.
Ananas z plechovky slijte z nálevu a kostky ananasu přidejte do mísy s těstem (pokud se vám zdají moc velké, můžete je předtím ještě pokrájet). Přidejte špetku skořice a dobře promíchejte.
Připravte si lívanečník vymazaný olejem či máslem (anebo stačí obyčejná pánev, ale hůř se ohlídá velikost placiček) a vlijte do něj trochu těsta. Nechte lívanečky smažit při mírné teplotě, dokud se nezpevní povrch těsta. Pak placičku opatrně otočte na druhou stranu a smažte dozlatova.
Hotové lívanečky podávejte čerstvé nebo vychladlé přelitou vanilkovou omáčkou a ozdobenou několika kostičkami ananasu.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/285720/pineapple-upside-down-pancakes-with-vanilla-cream-sauce/