Stack Homemade Pancakes With Fresh Berries

Vanilkovým lívanečkům doplněným o jemnou chuť ananasu nikdo neodolá. S tímto receptem budete za hvězdu

Dokonalá snídaně či sladký dezert po obědě. Lahodné a jemné lívanečky s kousky svěžího ananasu doplněné o sladkou žloutkovou omáčkou s nezaměnitelným a omamným aromatem vanilkových lusků. To je kombinace, které ani ten nejnáročnější strávník neodolá.

Ingredience:

Na lívanečky:

  • 2 vejce,
  • 1 hrnek hladké mouky,
  • 1/2 hrnku mléka,
  • cukr dle chuti
  • špetka soli,
  • špetka prášku do pečiva,
  • plechovka nakládaných ananasových kostek,
  • skořice podle chuti.

Na vanilkovou omáčku

  • 0,5 litru smetany,
  • 50 g cukru,
  • 4 vaječné žloutky,
  • 1 vanilkový lusk.

Návod na přípravu:

Nejprve připravte vanilkovou omáčku. Do kastrůlku nalijte smetanu a přidejte cukr. Vanilkové lusky podélně rozřízněte, vyškrábejte semínka a dužninu a obojí vložte do kastrůlku se smetanou. Na středním ohni přiveďte k varu. Do vedlejší misky si připravte čtyři vaječné žloutky.

Když začne smetana v hrnci vřít, nalijte jí trochu ke žloutkům a vyšlehejte do pěny. Tu pak vlijte zpátky do hrnce se smetanou a nepřetržitě míchejte a zahřívejte, dokud směs nezhoustne do konzistence pudinku. Směs s vajíčky by se neměla začít vařit, jinak se vám žloutky srazí. Hotovou omáčku sceďte přes sítko a nechte zchladnout.

Zdroj obrázku: Freepik

Když je vanilková omáčka hotová a chladne, vrhněte se na lívance. Do misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte mléko, prášek do pečiva, cukr a špetku soli a vše vyšlehejte do hladké a jednolité konzistence. V tu chvíli po částech přimíchejte hladkou mouku. Výsledkem by mělo být jemné a řídké palačinkové těsto.

Ananas z plechovky slijte z nálevu a kostky ananasu přidejte do mísy s těstem (pokud se vám zdají moc velké, můžete je předtím ještě pokrájet). Přidejte špetku skořice a dobře promíchejte.

Připravte si lívanečník vymazaný olejem či máslem (anebo stačí obyčejná pánev, ale hůř se ohlídá velikost placiček) a vlijte do něj trochu těsta. Nechte lívanečky smažit při mírné teplotě, dokud se nezpevní povrch těsta. Pak placičku opatrně otočte na druhou stranu a smažte dozlatova.

Hotové lívanečky podávejte čerstvé nebo vychladlé přelitou vanilkovou omáčkou a ozdobenou několika kostičkami ananasu.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/285720/pineapple-upside-down-pancakes-with-vanilla-cream-sauce/