
Vavřín dodá domovu na vznešenosti a jeho lístky krásně provoní kuchyni
Bobový list, přesněji vavřín vznešený, je stálezelený keř, který více než koření do kuchyně připomíná okrasnou květinu. Pokud ho zasadíte do pěkného květináče a hezky zastřihnete, budete koukat, jak vám jeho krásné lístky dodají každý den pocit radosti a uspokojení. Odjakživa totiž byl výsadou císařů, a tak vavřín do našich domovů možná dodává onen kýžený pocit vznešenosti.
Kam ho umístit?
Vavřín se v našich klimatických podmínkách pěstuje v květináčích, a nikoliv v záhonku. Je to proto, že v zimě by mohl uhynout (nesnáší teploty pod -10 °C). Svým způsobem se jedná o dekorativní rostlinu, která se dobře tvaruje. Udělá radost jak na parapetu v bytě, tak i v létě na balkoně či na terase. Na zimu jej ale přemístěte do světlé místnosti, kde teplota neklesá pod 5 °C.
Chce to usušit
Vavřín, který vám doma roste, můžete bez obav použít k vaření. Je pouze třeba jeho lístky předem natrhat a nechat usušit. Ideální je zvolit si velikost a tvar, do jaké chcete vavřín vytvarovat. Z ustřižených větviček pak otrhejte lístky a nechte usušit. Jen nezapomeňte, že rostlina musí být alespoň dva roky stará, aby se její listy daly použít. Tvarům se meze nekladou. Můžete se pokusit o keř, pyramidu, kouli nebo stromek. Rostlina novými lístky rychle obrůstá, takže případné chybičky ve střihu se rychle zahladí.
Rady na závěr
Vavřínové listy se sklízejí průběžně během celého roku. Znovu stojí za to zopakovat, že na sušení se mají sklízet listy až z dvouleté rostliny. Suší se pak ve svazcích nebo rozložené na plechu, a to ve stínu, aby si zachovaly svou typickou vůni a chuť. Usušený bobkový list by měl mít správně světle zelenou barvu. Nikoliv pak šedou nebo tmavohnědou! Když totiž listy zhnědnou, znamená to, že ztratily své přirozené aroma. Usušené lístky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.