
Vědci vyvracejí zažité mýty o vejcích. Jsou prospěšná a nevadí ani při redukční dietě
Často jsme slýchávali, že vejce je třeba konzumovat opatrně, protože mohou zvýšit cholesterol a jsou poměrně náročná pro trávení. Nové výzkumy však ukazují, že vejce mohou naopak příznivě ovlivnit naše zdraví, protože obsahují řadu prospěšných látek. Pokud jde o doporučený počet vajec, je prokázáno, že u zdravého člověka průměrně dvě slepičí vejce denně nezvyšují hladinu cholesterolu.
Tajemný koktejl pod skořápkou
Hlavní přínos vajec představují bezpochyby bílkoviny. Vaječný protein je obsažen zejména ve žloutcích a tělo ho dobře vstřebává. Mezi další důležité látky, které vejce obsahují, patří aminokyseliny, a to i takové, které si lidské tělo není schopno samo vytvořit a potřebuje je získat z externího zdroje.
Pro snadnější pochopení významu vajec v lidské stravě je rovněž zapotřebí uvést, že vejce obsahují také řadu minerálních látek a vitamínů. Pokud jde o minerály, jedná se zejména o vápník a fosfor, ale zastoupen je také hořčík, železo a draslík. Z vitaminů je to především vitamin A, vejce jsou ale rovněž bohatá na vitaminy B (zejména B2 a B12), D a E.

Vejce přispívají také k ochraně zraku před škodlivými paprsky, a to díky luteinu. Další významnou složkou je cholin, který má za úkol chránit životně důležité orgány, zejména mozek a játra. Byla rovněž prokázána vazba mezi nedostatkem cholinu a cirhózou jater, kdy pravidelná konzumace doporučeného množství vajec přispívá k prevenci vzniku tohoto onemocnění.
Pro ty, kteří se obávají přílišně zátěže pro trávicí systém a také dopadů konzumace vajec na linii, mají vědci dobrou zprávu. Vejce patří k nízkokalorickým potravinám a obsahují pouze malé množství tuku.
Druhy vajec a jejich přednosti
Celosvětově se nejvíce konzumují slepičí vejce, ale rozhodně nejsou jediná. Populární jsou také křepelčí vejce, která patří mezi lahůdky. Pokud jde o poměr velikosti, do jednoho slepičího vejce by se vešlo průměrně šest křepelčích. K jejich přednostem patří vysoký obsah fosforu.
Na opačné straně velikostní tabulky stojí bezesporu pštrosí vejce, která dosahují hmotnosti přibližně jeden a půl kilogramu. Výhodou oproti běžnému slepičímu vejci je vysoký obsah nenasycených mastných kyselin.
Pokud jde o vejce dalších běžně chovaných zástupců drůbeže, jsou sice chutná, ale bývá obvykle složitější je sehnat. Jedná se zejména o vejce kachní, krůtí a husí.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/6-reasons-why-eggs-are-the-healthiest-food-on-the-planet