Vejce jsou neprávem řazena na černou listinu. Jsou jedinečným zdrojem vitamínu D i omega-3
Ohledně vajíček se vede velké množství diskuzí. Někdo říká, že patří mezi nejzdravější jídla na světě, a jiný zase tvrdí, že dokážou být velmi škodlivá. Je to ovšem velmi individuální a samozřejmě záleží, z jakého zdroje vajíčka pocházejí. Máte-li možnost, vždy volte ta z domácího chovu.
Podpora imunitního systému
Podle odborníků mohou vejce hrát roli při podpoře imunitního systému. Vejce jako součást vyvážené stravy prostřednictvím různých živin mohou pomoci posílit imunitní systém. Vitamín D je důležitý pro mnoho procesů v těle. Pomáhá regulovat krevní tlak, snižuje riziko určitých druhů rakoviny a může hrát pozitivní roli v duševním zdraví. Jednou z nejdůležitějších funkcí vitamínu D je pomoci udržet zdravé kosti.
Dělá to tak, že zlepšuje vstřebávání vápníku ve střevech a pomáhá udržovat hladinu vápníku a fosforu v rozsahu, který podporuje zdravý růst kostí a remodelaci kostí. Jedno vejce tvoří 6 % našich potřeb vitamínu D, takže jíst je každý den může být prospěšné pro kosti. Vejce jsou dobrým zdrojem několika vitamínů B, včetně vitamínů B2, B5 a B12.
Zdravotní vlastnosti
Omega-3 mastné kyseliny mohou nejen snížit riziko srdečních chorob, ale také snížit zánět v těle. A vejce jsou bohatým zdrojem těchto zdravých tuků. Chronický nekontrolovaný zánět může vést k srdečním chorobám, artritidě, a dokonce i Alzheimerově chorobě.
Některá vejce jsou také bohatá na omega-6 protizánětlivé mastné kyseliny. Co je důležitější než absolutní obsah omega-3, je poměr omega-3 a omega-6. Můžete díky vajíčkům dokonce zhubnout. Jen proto, že každý den jíte omeletu, ale nezhubnete. Vejce mohou podpořit proces hubnutí – samozřejmě v závislosti na tom, jak je připravujete a s čím je jíte. Například skvělou volbou pro zdravou snídani jsou vajíčka se zeleninou a celozrnným chlebem.
Zdroj: https://www.asweetpeachef.com/benefits-of-eggs/