Eggs Wooden Background

Vejce mají pro zdraví obrovský přínos. Bát se nemusíme ani vysokého cholesterolu

Vajíčka jsou oblíbenou surovinou, pokrmem i symbolem života. Ještě do nedávna mnozí z nás považovali vajíčka pouze za lahodný pokrm, avšak vědecké studie ukazují, že jsou zároveň velmi zdravá pro lidský organismus. Vejce obsahují všechny potřebné složky, jako jsou vitamíny A, B, D, K, E, avšak nedodají vitamín C. Pokud smícháte vajíčka s listy salátu, rajčaty či petrželí, tento nedostatek dorovnáte. Co všechno vajíčka obsahují a čím jsou pro nás přínosná?

  • Vejce jsou zdrojem železa, fosforu, vápníku, selenu či fluoru.
  • Poskytují lutein a zeaxantin, které chrání sítnici oka.
  • Obsahují cholin, který je důležitý pro mozek a nervový systém.
  • Vejce je zdrojem nejkvalitnějšího, snadno stravitelného proteinu.
  • Obsahují antivirové látky a látky zvyšující paměť.
  • Urychlují spalování tuků,
  • Chrání srdce.

Cholesterol

Nejkontroverznější je cholesterol obsažený ve vejcích. Dnes je však již známo, že ačkoli ho obsahují mnoho, neucpávají vajíčka žíly a tepny. Tukem ve vaječném žloutku jsou hlavně nenasycené mastné kyseliny, které se přeměňují na takzvaný „dobrý“ cholesterol (HDL). Cholesterol není pouze zlo, je potřebný pro práci nervového systému, tvorbu buněčných membrán, žlučových kyselin, hormonů, vitamínu D. Problém je, když ho tělo produkuje nekontrolovatelně mnoho, ale nemá to nic společného s konzumací vajec. „Špatný“ cholesterol pochází z nasyceného tuku.

Zdroj obrázku: Freepik

Bezpečnost především

Vejce má uvnitř skořápky povlak odolný proti zárodkům, proto je stačí omýt pouze těsně před přípravou. Vejce jsou bohužel častým zdrojem salmonely, která se při 70 °C zničí. Je-li to tedy možné, konzumujte vajíčka po tepelné úpravě, ne v syrovém stavu. Správná doba vaření se liší v závislosti na požadovaném způsobu vařeného vejce:

  • 3 minuty pro pošírovaná vejce,
  • 5 minut pro vajíčka naměkko,
  • 7 minut pro vajíčka s tekutým středem, zvaná nahniličko,
  • 10 minut pro vajíčka natvrdo.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/6-reasons-why-eggs-are-the-healthiest-food-on-the-planet