
Vejce nesmí chybět ve vyváženém jídelníčku. Koncentrace obsažených živin je nenahraditelná
Vejce jsou součástí naší stravy po tisíciletí, přesto se stále učíme, jak prospěšné mohou být pro lidské zdraví. Vejce jsou plná živin a často jsou považována za superpotravinu. Není pochyb o tom, že jíst vejce každý den má mnoho výhod. Nejen že obsahují vysoce kvalitní bílkoviny, ale obsahují také 11 vitamínů a minerálů, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty. Vejce jsou tak důležitou součástí běžného denního příjmu těchto látek. Jaké jsou výhody jejich konzumace?
Jsou bohatá na živiny
Začněme tím, že vejce mají vysoký obsah vitamínů a minerálů. Pouze jedno vařené vejce obsahuje:
- 40 % doporučeného denního příjmu vitamínu D,
- 25 % doporučeného množství folátu,
- 12 % denní dávky riboflavinu (vitamínu B2),
- 20 % doporučeného příjmu selenu,
- a dále vitamíny A, E, B5, B12, stejně jako železo, jód a fosfor.

Vysoký obsah kvalitních bílkovin
Bílkoviny jsou stavebními kameny života a jedno vejce obsahuje asi 6,3 gramů vysoce kvalitního proteinu. Hlavními funkcemi bílkovin v těle je budovat, posilovat a opravovat nebo nahrazovat jeho součásti, například tkáň. Vejce nám poskytují velmi kvalitní bílkoviny, které obsahují všech devět esenciálních aminokyselin ve správném množství, které tělo potřebuje pro optimální růst a údržbu.
Vejce zvyšují hladinu „dobrého“ cholesterolu
Vejce pomáhají zvyšovat hladinu lipoproteinu s vysokou hustotou (HDL) neboli „dobrého“ cholesterolu, jak je obecně známo. Vyšší hladiny HDL mohou pomoci snížit riziko srdečních onemocnění.
Jsou dobrým zdrojem omega-3
Omega-3 hrají důležitou roli ve způsobu, jakým fungují naše buněčné membrány. Mastné ryby jsou jedním z nejznámějších zdrojů, vejce však obsahují podobné typy omega-3 mastných kyselin. Díky tomu jsou vejce zvláště užitečná pro lidi, kteří se vyhýbají rybám nebo je nemohou jíst. Omega-3 tuky prospívají ve více ohledech, od zdraví srdce a mozku až po ochranu očí.
Pomáhají s hubnutím
Díky obsaženým živinám a obsahu vysoce kvalitních bílkovin jsou vejce jednou z nejzdravějších potravin pro hubnutí. Vajíčka zvyšují hladinu hormonu, který produkuje pocit sytosti, díky tomu přichází pocit hladu déle a v menší míře.
Zdroj: https://www.egginfo.co.uk/egg-nutrition-and-health/egg-nutrition-information/vitamins-and-minerals