Filet Mignon

Vepřová panenka zapečená s jablky a bramborami dodá nový rozměr nejen sváteční hostině

Večeře z jednoho pekáčku získává nový rozměr. Pečená vepřová panenka s cibulí, jablky a bramborami je luxusní na pohled i na ochutnání. A spolu s čerstvým rozmarýnem si po právu získá čestné místo na slavnostním stole.

Ingredience:

  • vepřová panenka nebo pečeně bez kosti neboli karé,
  • menší nové brambory,
  • žlutá nebo sladká červená jablka,
  • červená cibule,
  • jablkový džem,
  • vločkové chilli,
  • olej,
  • čerstvý rozmarýn,
  • sůl,
  • mletý černý pepř.

Návod na přípravu:

Vepřovou pečeni opláchněte a osušte papírovými utěrkami. Ostrým nožem pak vytvořte zářezy po celé délce pečeně tak, jako byste ji krájeli na plátky, ale řez nedokončíte, takže budou všechny plátky propojené (vespod nechte asi 1 centimetr masa nedokrojený).

Celou pečeni posolte (nejlepší je čerstvě mletá mořská nebo himalájská sůl) a nezapomeňte i na vnitřní části zářezů. Pokud chcete, můžete maso i podle chuti opepřit.

Vezměte jablečný džem, odebírejte z něho asi po jedné lžičce a vkládejte jej do jednotlivých zářezů, v nichž džem jemně rozetřete po celém povrchu masa.

Zdroj obrázku: Freepik

Omyjte jablka, osušte je a rozkrájejte na kulaté plátky. Červenou cibuli oloupejte a rovněž rozkrájejte na kulaté plátky, aniž byste rozebírali jednotlivé vrstvy. Do každého zářezu v mase potřeného džemem pak vložte vždy jeden plátek jablka a jeden plátek cibule.

Celý povrch připraveného masa posypejte podle chuti vločkovým chilli kořením a karé vložte do dostatečně velkého pekáčku či zapékací misky uvnitř potřené rostlinným olejem.

Zapněte troubu na 180 °C, aby se rozehřála, a mezitím si připravte brambory. Nové brambory není nutné loupat, takže jen důkladně (nejlépe kartáčkem) omyjte jejich povrch, abyste jej zbavili veškerých nečistot a celé (případně rozpůlené, pokud jsou větší) je vsypte do pekáče okolo vepřové pečeně. Na brambory i maso rozložte rovnoměrně čerstvé větvičky rozmarýnu, zaklopte pokličkou a vložte do vyhřáté trouby péct asi na 2 hodiny. Poté sejměte víko a dopékejte dalších 15 až 20 minut, aby se povrch masa krásně spekl a zezlátl.

Podávejte vždy jeden plátek masa s cibulí a jablkem doplněný o několik brambor a zalitý troškou výpeku ze dna pekáčku.