Většina lidí skladuje vejce špatně. Na oblíbeném místě se rychle kazí, od salmonely je pak krůček

V mnoha domácnostech najdeme vejce skladovaná uvnitř ledničky, a to přímo ve dveřích. Není to přitom ideální místo, protože lednička se neustále otevírá a právě ve dveřích se tak velmi často mění teplota. Při dodržení několika pravidel ale vejce a jiné potraviny vydrží déle čerstvé, a vy tím pádem ušetříte spoustu peněz.

Jak vejce uchovávat v lednici?

V lednicích velmi často najdeme přímo ve dveřích místo, kam můžeme vejce uložit. Bohužel je to právě tam, kde se často mění teplota vlivem neustálého otevírání dveří ledničky, a vejce tedy není vhodné sem dávat. Mnohem lepší bude je nechávat na střední polici, kde budou mít jistotu stálé teploty. Díky tomu vydrží delší dobu čerstvá. Špatným skladováním vajec můžete přispět k množení bakterie salmonely.

Čtěte také:  Sražené oblečení nemusí skončit v koši. Jednoduchou metodou ho lze vrátit do původního stavu

A jaké chyby děláme nejčastěji? Je jich hned několik. Pokud se jich vyvarujete, vejce vydrží čerstvá i o několik dní déle. Vejce by neměla stát vedle aromatických potravin, protože snadno nasají do sebe jejich pach. Vejce pak dávejte dolů kulatým koncem a také by se měla skladovat v nádobě, která bude určená přímo pro ně. Vejce nikdy nemyjte předtím, než je do ledničky dáte, protože tím zkracujete jejich životnost.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak dlouho vejce vydrží v lednici?

V lednici můžete mít vajíčka déle než měsíc. Stálým umístěním v lednici jim můžete trvanlivost prodloužit i o několik dní, neměla by stát venku. Vařená vejce, která už máte oloupaná, je nutné co nejrychleji sníst, protože vydrží maximálně dva dny. Dejte si pozor na bakterie, které vejce mohou obsahovat.

Čtěte také:  Dřevěnění ruky během žehlení je nepříjemné, dá se mu ale snadno předejít

Vejce můžete dokonce zamrazit, je ale nutné nejdříve oddělit bílek od žloutku. Dejte je do samostatných nádob a pak do mrazáku, kde vydrží dlouhé měsíce. Jejich trvanlivost můžete prodloužit například přidáním cukru nebo trochou soli. Rozmrazujte je postupně a nezapomeňte, že jednou rozmrazená vejce už nikdy nemůžete znovu zamrazit.

Zdroj: https://grubblyfarms.com/blogs/the-flyer/storing-and-preserving-chicken-eggs