Vitamin C je důležité konzumovat hlavně v zimě, máme pro vás hned několik dobrých důvodů

Vitamin C je celosvětově známý pro svou schopnost stimulovat imunitní systém a pomáhat tělu v boji s mikroorganismy, které nás trápí hlavně v podzimní, zimní a jarní sezóně. Kdo by neznal klasické nachlazení nebo chřipku? S těmito typy s nemocemi snadno zatočíte.

Proč je vitamín C tak důležitý?

Podle průzkumu nestačí jen jist potraviny, které vitamín C obsahují. Důležité je dodržovat pravidla, které zachovají jeho dobré vlastnosti pro naše tělo. 

  • Vitamin C se doporučuje hlavně dětem v období nemoci
  • Vždy je nejlepší čerstvá zelenina a ovoce 
  • Kuřáci by měli konzumovat více vitamínu C než nekuřáci 
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kdy a jak často vitamín C konzumovat?

Nachází se hlavně v ovoci, zejména v citrusových plodech. Najdete ho taky v kiwi, jahodách nebo černém rybízu. Obsahují ho také druhy zeleniny jako je špenát, zelí, květák nebo paprika. Denně byste měli sníst alespoň 3 porce ovoce bohatého na tento vitamín. Můžete si ho dopřát kdykoliv během dne, skvělé jsou ovocné i zeleninové saláty. Ovoce i zeleninu obměňujte dle sezóny. 

Z pomerančů si můžete každé ráno vymačkat čerstvý džus a plátek citronu přidat do každé sklenice vody. Skvělými pomocníky jsou citrusové plody v období nemoci.

Jak správně uchovávat a upravovat vitamín C

Ovoce ani zeleninu neskladujte příliš dlouho a nenechávejte je na přímém slunci a teplé. Vitamín C je totiž citlivý na světlo a také na kyslík. Nejvhodnější je mít doma tolik ovoce a zeleniny, kterou stihnete sníst čerstvou.

Vitamin C je rozpustný ve vodě. Tím ale také ztrácí svoje vlastnosti kvůli nestabilitě tepla. Nejlépe si zeleninu připravíte bez ztráty vitamínů v páře nebo grilováním, vařte co nejkratší dobu. Jen díky tomu z ovoce a zeleniny dostanete nejvíc vitamínů, které vám nabízejí.

Komentáře