Vláknina ve stravě bojuje proti škodlivým látkám, správné množství tělu ulehčí
Slovní spojení „bohatý obsah vlákniny“ důvěrně známe, ale proč je vláknina a její optimální konzumace pro tělo tak důležitá? Přitom vláknina představuje v podstatě nestravitelnou součást potravy, a tak by se mohla na první pohled jevit jako druhořadá. Opak je však pravdou.
Základní typy vlákniny – nerozpustná a rozpustná
Rozpustná vláknina vytváří po jejím zkonzumování gel, který zejména brání přílišnému vstřebání cholesterolu, a chrání tak tělo před jeho vysokou hladinou.
Pokud jde o přírodní zdroje rozpustné vlákniny, jsou to především:
- luštěniny, hlavně fazole,
- různé druhy ořechů,
- oves a z něj vyrobené potraviny,
- bobuloviny,
- jablka.
Nerozpustná vláknina naproti tomu slouží k čištění organismu od nejrůznějších škodlivých látek, což přispívá k optimalizaci funkce trávicí soustavy a prevenci potíží způsobených špatným trávením a také prevenci vzniku nádorového onemocnění. Stejně jako rozpustnou vlákninu obsahují i tu nerozpustnou fazole, z dalších zdrojů lze uvést různé druhy zeleniny, zejména rajče, okurku a mrkev, a také obiloviny.
Jak na správné navyšování vlákniny ve stravě
Pokud se rozhodnete zvýšit ve svém jídelníčku podíl vlákniny, jděte na to postupně, ať tomu může tělo a zejména trávicí soustava přivykat. Nezapomínejte také na zvýšení pitného režimu, zejména v případě konzumace potravin bohatých na rozpustnou vlákninu, která na sebe váže vodu.
Pokud jde o hlavní zásady stravy bohatější na vlákninu, nevynechávejte luštěniny, které patří mezi její hlavní zdroje. Obdobně je to i se zeleninou a také ovocem a pokud je to jen trochu možné, vždy sáhněte raději po tom čerstvém. Hodně pijte, především neperlivou vodu a přírodní šťávy.
Vlákninu se doporučuje konzumovat ve větším množstvím zejména diabetikům, lidem trpícím vysokým krevním tlakem a příliš vysokou hladinou takzvaného špatného cholesterolu. Pravidelná konzumace potravin bohatých na vlákninu přirozeným způsobem pomáhá také redukovat nadbytečnou hmotnost.