Voda z těstovin nepatří do dřezu! Najde ještě nejedno skvělé využití, o kterém málokdo ví

Také si jako většina lidí myslíte, že voda z těstovin je bezcenná, a proto ji vždy vylejete do dřezu? Mnoho odborníků s tímto postupem ovšem nesouhlasí, protože se tím zbavujete klíčových vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Na přípravu omáček

Voda, která zbude po přípravě těstovin, se dá využít na celou řadu způsobů – je tedy škoda ji jen bez užitku vylít. Můžete ji použít k vaření polévky nebo k přípravě omáčky – zahustí pokrm a obohatí jeho chuť. Obsahuje totiž škrob, který působí jako zahušťovadlo, a vy už nemusíte do omáček přidávat další mouku nebo jiné umělé látky, aby měla krásně krémovitou konzistenci.

Pro krásné vlasy

Je to s podivem, ale voda po uvařených těstovinách bude fungovat také jako velmi účinný kondicionér na vlasy. Podpoří zejména suché a poškozené vlasy. Jak na to? Po mytí běžným šamponem si vlasy ještě přelijte vlažnou vodou z těstovin a nechte krátce působit. Poté vodu smyjte a upravte vlasy tak, jak jste zvyklí.

Zdroj obrázku: Pixabay

Hydratace pokožky

Vodu z těstovin můžete také přidat do koupele nebo si do ní namočit nohy. Minerály, které se ve vodě nachází, lze použít i k relaxaci po celodenní práci. Voda z těstovin totiž příjemně hydratuje a zjemňuje pokožku. Nezapomeňte na to, že taková voda, kterou budete chtít dále využít pro kosmetické účely, by nikdy neměla být osolená – sůl totiž pokožku vysušuje.

Čtěte také:  Alergie propukají také v zimě. Zdroj se nachází přímo doma tam, kde jsme nejčastěji

Vyživí rostliny

Jak už bylo řečeno, taková voda bývá plná škrobu. Škrob je také plný minerálních látek a vitaminů, které mohou být velmi užitečné pro rostliny a květiny. Voda z těstovin se tak hodí na zalévání venkovních i pokojových rostlin – vždy ji ale nechte vychladnout a nikdy ji nesolte.

Odmašťovač hrnců

Voda z těstovin pomůže také při umývání nádobí. Když touto tekutinou vypláchnete mastné hrnce a pánve, snadno je tak zbavíte největší mastnoty a umývání pak půjde snadněji. Ušetříte si tedy spoustu práce při drhnutí nádobí a efektivně využijete přebytek vody z těstovin.

Zdroj: https://internationalpasta.org/news/pasta-makes-you-beautiful-tips-and-curiosities-about-the-beauty-side-of-pasta/