Všemocný lék ze Středomoří. Rozmarýnová tinktura nesmí během zimy chybět v žádné lékárničce
Bylinné tinktury byly po mnoho let důležitým prvkem domácí lékárničky. K jejich přípravě se používala máta, heřmánek, třezalka tečkovaná, jalovec nebo zlatobýl. Dnes se tinktury mnohem častěji vyrábějí z ovoce a na ty bylinné se zapomíná. Ideální bylinkou na tinktury, kterou lze pěstovat i doma na parapetu, je rozmarýn.
Něco o rozmarýnu
Rozmarýn je rostlina ze Středomoří, která dobyla téměř celý svět. Je obrovským základem středomořské kuchyně, ale také kosmetiky a medicíny. Jeho chuťové vlastnosti a léčivé schopnosti byly známy již ve starověku. S pomocí rozmarýnu se bojovalo proti bolesti svalů. Kromě toho se používal k posílení imunity, krevního oběhu, zlepšení paměti nebo růstu vlasů.
Rozmarýn je bohatý na antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, které posilují imunitní systém a zlepšují krevní oběh. Je zdrojem železa, vápníku a vitaminu B6, jakož i vitaminu A, vitaminu C, kyseliny listové a manganu. Obsahuje kyselinu karnosolovou, sloučeninu známou svými antioxidačními vlastnostmi, které prokazatelně zpomalují růst rakovinných buněk a snižují riziko jejího vzniku.
Využití rozmarýnu
Rozmarýn může být použit mnoha způsoby. Ve formě čerstvých nebo sušených listů se používá jako koření v kuchyni. Skvěle zvýrazní chuť masa, přidává se i k rybám, ale i zelenině, a dokonce i dezertům. Spolu s bazalkou dokáže dokonale nahradit sůl. Rozmarýn však není jen koření. Z rozmarýnu lze vyrobit nálev, olej nebo tinkturu, které budou působit jako lék.
Rozmarýnová tinktura je ideální na podzim a zimu. Posiluje organismus, má hřejivý a diaforetický účinek. Rozmarýn také uklidňuje nervy, snižuje stres a usnadňuje usínání. Navíc dobře poslouží při nemocech trávicího ústrojí, zmírní bolesti břicha, nadýmání, nevolnost a zápach z úst. Při revmatických bolestech lze pár kapek tinktury vtírat na bolavá místa. Tinkturu lze připravit z čerstvých nebo sušených listů.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266370