Picnic Basket Herbs

Všemocný lék ze Středomoří. Rozmarýnová tinktura nesmí během zimy chybět v žádné lékárničce

Bylinné tinktury byly po mnoho let důležitým prvkem domácí lékárničky. K jejich přípravě se používala máta, heřmánek, třezalka tečkovaná, jalovec nebo zlatobýl. Dnes se tinktury mnohem častěji vyrábějí z ovoce a na ty bylinné se zapomíná. Ideální bylinkou na tinktury, kterou lze pěstovat i doma na parapetu, je rozmarýn.

Něco o rozmarýnu

Rozmarýn je rostlina ze Středomoří, která dobyla téměř celý svět. Je obrovským základem středomořské kuchyně, ale také kosmetiky a medicíny. Jeho chuťové vlastnosti a léčivé schopnosti byly známy již ve starověku. S pomocí rozmarýnu se bojovalo proti bolesti svalů. Kromě toho se používal k posílení imunity, krevního oběhu, zlepšení paměti nebo růstu vlasů.

Rozmarýn je bohatý na antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, které posilují imunitní systém a zlepšují krevní oběh. Je zdrojem železa, vápníku a vitaminu B6, jakož i vitaminu A, vitaminu C, kyseliny listové a manganu. Obsahuje kyselinu karnosolovou, sloučeninu známou svými antioxidačními vlastnostmi, které prokazatelně zpomalují růst rakovinných buněk a snižují riziko jejího vzniku.

Zdroj obrázku: Freepik

Využití rozmarýnu

Rozmarýn může být použit mnoha způsoby. Ve formě čerstvých nebo sušených listů se používá jako koření v kuchyni. Skvěle zvýrazní chuť masa, přidává se i k rybám, ale i zelenině, a dokonce i dezertům. Spolu s bazalkou dokáže dokonale nahradit sůl. Rozmarýn však není jen koření. Z rozmarýnu lze vyrobit nálev, olej nebo tinkturu, které budou působit jako lék.

Rozmarýnová tinktura je ideální na podzim a zimu. Posiluje organismus, má hřejivý a diaforetický účinek. Rozmarýn také uklidňuje nervy, snižuje stres a usnadňuje usínání. Navíc dobře poslouží při nemocech trávicího ústrojí, zmírní bolesti břicha, nadýmání, nevolnost a zápach z úst. Při revmatických bolestech lze pár kapek tinktury vtírat na bolavá místa. Tinkturu lze připravit z čerstvých nebo sušených listů.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266370