Vůně Provence vládne zahradám i krásným dekoracím. Levandule potěší i v lahodném čaji

Levandule je synonymem pohody a krásy Azurového pobřeží Středozemního moře. V Provence se levandule přidává do pokrmů i do kosmetiky, mimo jiné se z kvítků připravuje také jedinečný nápoj, který vyniká chutí, zabarvením i neskutečnou vůní. Jak si nachystat levandulový nálev a proč jej pít pravidelně při vysoké stresové zátěži nebo při hektickém způsobu života?

Ze Středomoří až do tuzemských zahrad

Levandule je vytrvalá rostlina, která se řadí mezi hluchavkovité, a existuje na čtyřicet různých druhů. Do tuzemských zahrad se dostala z oblasti Středomoří, kde lze vidět typická pole s fialovými kvítky, které omamně voní a přitahují tisíce včel a dalšího hmyzu. Levandulové keříky se pořizují na zahrady, balkony nebo na terasy v tuzemsku zejména pro dekorativní účely. Kromě estetické stránky však levandule oplývá také léčebnými účinky, pozitivně působí zejména na psychiku a pohodu.

Čtěte také:  Krásně nadýchané těsto získáte i bez droždí. Stačí mít v kuchyni jiné šikovné pomocníky
Zdroj obrázku: Freepik

Levandulový nápoj jako zdroj cenných látek

Nálev se připravuje ze sušených květů levandule, které vynikají obsahem minerálních solí, organických kyselin a antioxidantů. Známý je také esenciální olej, který má antiseptické, baktericidní a relaxační vlastnosti. Levandulový čaj se doporučuje zejména při stresové zátěži, při napětí nebo únavě. Nálev z květů dodá energii a pomůže uvolnit namožené svaly, snižuje menstruační bolesti a vede k lepšímu usínání. V lidovém léčitelství se používá při cystitidě a pro zlepšení trávení a střevní peristaltiky. Nálev není vhodný pro těhotné v prvním trimestru, pro nemocné se zánětem žaludku nebo jater, navíc může způsobovat alergickou reakci u citlivých jedinců.

Čtěte také:  Vyřadit tuky z jídelníčku je obrovská chyba. Klíčem je najít ty správné

Jak připravit levandulový nálev

Květy se sbírají od června do srpna, po usušení se skladují ve skleněné uzavíratelné nádobě. Pro přípravu nálevu se používá půl lžičky kvítků na hrnek horké vody, nechá se pár minut louhovat. Poté se pije ještě teplý nebo studený. Výtečně se snoubí s citronovou šťávou a kapkou medu. Vychladlý nálev se může přidat také do sodovky s citronem a dosladit třtinovým cukrem, vznikne báječně osvěžující limonáda.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/lavender-tea-benefits